a co třeba se mrknout do registrační značky, kde a na jaké komodity má firma známku registrovanou?
nebo vy neznáte slavné šicí stroje toschiba?
> Můžu si pojmenovat firmu názvem, který již má registrovaný nějaká německá firma jako ochranou známku pro název svého produktu? Obor podnikání firmy ani dotyčný produkt vůbec nesouvisí s oborem mého podnikání.
> A pokud je to právně napadnutelné, můžu to obejít třeba tak, že za dotyčný název dám .cz (názevfirmy.cz), nebo tak, že slovní spojení, které je v registrované ochranné známce napsané vcelku, rozdělím pomlčkou (původní název je "názevfirmy", můj název by byl "název-firmy")?
Takhle jsem nad tím nepřemýšlel, myslel jsem, že když má někdo známku registrovanou, tak je to prostě na všechno. Takže když má někdo registrovaný název třeba pro výfuky na auta, tak já klidně můžu použít ten samý název pro firmu vyrábějící keramické dlaždičky? Chápu to dobře? Protože kdyby to bylo takhle, to by bylo úplně super... ;D
O šicích strojích Toschiba jsem neslyšel, toto jde úplně mimo mě a vlastně jsem rád, že mám alespoň hrubou představu jak šicí stroj vypadá ;D
Jeden podnikatel poměrně dost dlouho a úspěšně vyráběl šicí stroje toschiba, právě proto, že pan Toschiba si nezaregistroval známku pro šicí stroje. Přitom to byly sráxory vyráběné někde v číně, které na jménu značky jen cíleně parazitovaly. Bohaté značky obvykle chrání vše, nebo mají generelní ochrannou známku - to je však právě napsáno v patentovém dokumentu.
Obecně je však jednodušší vymyslet si jméno svoje, než klienty uvádět v omyl vylhanou příbuzností.
Ale já na nikom nechci cíleně parazitovat, to jméno jsem vymyslel sám, až později jsem zjistil že už ho někdo má registrované, ale trvám si na něm, protože dobře vystihuje moje služby a je dobře zapamatovatelný. Ten produkt se v Čechách vůbec neprodává, ani firma která tu ochranou známku má nepůsobí na území Čech, nechápu proč to tu mají registrované.
To, že budu mít stejný název jako ten produkt, mi nemůže přinést absolutně žádné zvýhodnění, protože jednak ho v ČR nikdo nezná, a jednak souvisí s oborem mého podnikání opravdu asi tak jako výfuky a keramické dlaždičky.
Každopádně moc děkuji za pomoc a za radu!!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 7. 2011 15:14
Můžu si pojmenovat firmu názvem, který již má registrovaný nějaká německá firma jako ochranou známku pro název svého produktu? Obor podnikání firmy ani dotyčný produkt vůbec nesouvisí s oborem mého podnikání.
A pokud je to právně napadnutelné, můžu to obejít třeba tak, že za dotyčný název dám .cz (názevfirmy.cz), nebo tak, že slovní spojení, které je v registrované ochranné známce napsané vcelku, rozdělím pomlčkou (původní název je "názevfirmy", můj název by byl "název-firmy")?