Re: PS neurčitá na dobu určitou
>Dobrý den,
>
>chceme se zaměstnancem uzavřít dodatek ke smlouvě, že
>pr. poměr se mění na dobu určitou. Pokud nebude
>souhlasit budeme nuceni dát výpověď a vyplatit odstupné.
Tím by jeho PP skončil posledním dnem druhého měsíce výpov.doby.
>Pokud jej budeme chtít po výpovědní lhůtě zaměstnat na
>dobu určitou a souhlasil by i zaměstnanec.. měl by v
>tomto případě nárok na ostupné?
Můžete uzavřít novou PS na dobu určitou, ale v případě, že by to bylo hned po skončení PP, tak by měl vrátit odstupné nebo poměrnou část.
A co zkušební doba v nové
>PS? Může být další PS bez zkušební doby?
Může, není povinnost sjednávat zk.dobu.
>
Takže pokud tomu dobře rozumím..když dáme výpověď k 23.11.2009..pak bude plynout 2měsíční výp. lhůta od 1.12.2009 a PP bude končit tedy 1.2.2009. A pokud s ním uzavřeme další smlouvu na dobu určitou např. od 2.2.2009 bude muset vrátit odstupné nebo jeho poměrnou část. A jak určím tu poměrnou část..je to dané nějakým zákonem. A co když nebude chtít nic vrátit. Jak se bude zaměstnavatel bránit..může pak strhnout z platu poměrnou část toho vyplaceného odstupného?
>
>Takže pokud tomu dobře rozumím..když dáme výpověď k
>23.11.2009..pak bude plynout 2měsíční výp. lhůta od
>1.12.2009 a PP bude končit tedy 1.2.2009.
skončí 31.1.2010
A pokud s ním
>uzavřeme další smlouvu na dobu určitou např. od
>2.2.2009 bude muset vrátit odstupné nebo jeho poměrnou část.
>A jak určím tu poměrnou část..je to dané nějakým
>zákonem.
ZP § 68
A co když nebude chtít nic vrátit. Jak se bude
>zaměstnavatel bránit..může pak strhnout z platu poměrnou
>část toho vyplaceného odstupného?
v podstatě jste povinni mu vyplatit odstupné po skončení PP v nejbližším výplatním termínu. Jestliže s ním uzavřete ihned po skončení PP novou PS, tak se dohodněte, že nebudete posílat peníze tam a zpátky, ale že nic nedostane.
>
Jsem začátečník a Vaše odpovědi mi velmi pomáhají.
Pročetla jsem si příslušný § a jsem z toho trošku zmatená.
Chápu dobře, že pokud nastoupí ihned po skončení PP nevzniká mu nárok na žádné odstupné. Jak by to bylo v případě, že nastoupí až 1.3.2010? Zaměstnavatel mu v nejbližším výplatním termínu po ukončení PP vyplatí 3 násobek průměrné mzdy-odstupné. A v dalším PP Bude muset vrátit tedy odstupné za 2 měsíce? Je to správně?
Mockrát děkuji!!!
Pokusíme se s ním dohodnout a sepsat dodatek k PS..to by bylo určitě nejjednodušší řešení..ale mám obavy, abychom nenarazili. Třeba mu křivdím a vše dopadne dobře. Ještě poslední dotaz. Stačí sepsat jen dodatek k PS..určitě by to bylo jednodušší..kvůli přihlašování a odhlašování na OSSZ. Nebo by musela být sepsána nová PS na dobu určitou.
>>
>>Pokusíme se s ním dohodnout a sepsat dodatek k PS..to
>>by bylo určitě nejjednodušší řešení..ale mám obavy,
>>abychom nenarazili. Třeba mu křivdím a vše dopadne
>>dobře. Ještě poslední dotaz. Stačí sepsat jen dodatek
>>k
>>PS..určitě by to bylo jednodušší..kvůli přihlašování
>>a
>>odhlašování na OSSZ. Nebo by musela být sepsána nová
>>PS
>>na dobu určitou.
>
>stačí dodatek, základní náležitosti, uvedete, co se
>ruší a čím se nahrazuje ujednání v PS)doba určitá se
>ruší a nahrazuje doba určitá do dne.. nebo jinak určit).
Chápu, že si pohorší..ale v době kdy je počet zakázek velmi nestabilní či klesající..co dělat. Na druhou stranu i zaměstnanec by měl být rád, že ho firma chce i nadále zaměstnávat a navíc má za odvedenou práci velmi vysoké ohodnocení než u firem se stejnou profesí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
21. 11. 2009 13:30
Dobrý den,
chceme se zaměstnancem uzavřít dodatek ke smlouvě, že pr. poměr se mění na dobu určitou. Pokud nebude souhlasit budeme nuceni dát výpověď a vyplatit odstupné. Pokud jej budeme chtít po výpovědní lhůtě zaměstnat na dobu určitou a souhlasil by i zaměstnanec.. měl by v tomto případě nárok na ostupné? A co zkušební doba v nové PS? Může být další PS bez zkušební doby?