Re: opravné položky k pohl. 02
Není možné mít opravné položky k pohledávkám, které jsou promlčené. Promlčené jsou 4 roky po splatnosti (případným uznáním dluhu se lhůta prodlužuje). Nelze mít v evidenci OP k pohl., které nejsou ani v evidenci.
V případě rušení OP je možné účtovat na nákladový účet na str.Dal. Zrušte tedy všechny chybné OP 391/558 event.559.
Žádný protokol se nedělá. Máte-li jen jednu pohledávku, popište si ji na tom ID. Já jich mívám více, takže si jako přílohu dělám tabulku v excelu (tu pak přikládám i k inventuře účtu 391).
Pochopila jsem dobře, že protokol se dělá od 200 000,- a musí být soudní řízení? Jinak nižší položky do 30000,- mohu 100% OP poté odpis a nad 30000,- podle uplynulé délky po splatnosti a také bez protokolu? Na všechny faktury, u nichž je po splatnosti 6 a více měsíců, musím tedy vytvořit OP? Moc děkuji za trpělivost, nerada bych něco zanedbala.
daňové a účetní? Tomu nějak nerozumím. Vždyť když vytvořím a zaúčtuji daňově do stanovené výše, ovlivní mi to DzP, tvořím tedy dańové a zároveň účetní. Nebo to znamená, že na všechny fa po splatnosti musím vytvořit OP ale nemusí být daňové, např. vše jen na 559? Audit máme. Děkuji a prosím o trpělivost
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
23. 11. 2009 9:31
Mám vytvořeny z r.2003 OP na účtu 391 část dańově 558 a část nedańově 559 . Pohledávky jsou z r.02, ale fa už nejsou v evidenci neuhrazených. Mohu OP stornovat takto -558/391 a -559/391? Je to velký problém, když OP vysely na účtě tak dlouho? Převzala jsem to po minulé účetní.
Dále mám vytvořené daňové OP ve výši 20% k fakturám z r.06, část jich také není již v evidenci, část ano. Mohu také stornovat část OP poměrem k neuhrazeným fakturám?