Pracovní neschopnost a přechod do ID

• (neregistrovaný)

23. 11. 2009 12:32

Prosím o radu jak postupovat:
    Zam. je v PN od 31.10.2008. Na základě rozhodnutí OSSZ nebyla prodloužena podpůrčí doba a proto jsem vyplatila nemocenskou do 30.10.2009 (rozhodnutí bylo doručeno 11.11.2009). Dnes zam. přišla z OSSZ, kde bylo údajně rozhodnuto o přiznání PID od 31.10.2009. Rovněž předložila ukončení PN vystavené dne 23.11.2009 v datem prace schopen od 31.10.2009. Co se bude zaměstnankyni vykazovat, když je stále v pracovním poměru? Po uzavření mezd v říjnu nevím jestli mi software dovolí zpětně ukončit PP k 30.10.2009. Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 11. 2009 12:37

xy5

Re: Pracovní neschopnost a přechod do ID
      to je divné, že bylo ukončení PN vystaveno s takovým předstihem (asi byste měla dát k potvrzení OSSZ, protože je to více než 3 dny)
      Měli jste poslat dotyčného zam-ce k závodnímu lékaři, aby rozhodl, zda dotyčný může nebo nemůže vykonávat dosavadní práci
      buď se měl na uk. PP dohodnout a PP 30.10.09 ukončit nebo měl (pokud by mu to lékař dovolil) nastoupit do zaměstnání
      takže buď mu budete vykazovat neomluvenou absenci nebo antidatujete (zam-ec) žádost o nepl. volno od 31.10. do určitého dne, pokud tedy s tímto řešením souhlasí za-tel a dohodnete se třeba na uk. PP

• 23. 11. 2009 12:45

ivichka (neregistrovaný)

Ukončení PN nebylo s předstihem, ale zpětně.

• 23. 11. 2009 13:06

xy5

omlouvám se, špatně jsem přečetla datumy
      tak to nevím, co s tím, protože neplac. volno nepřichází tedy v úvahu (protože v té době, co by teoreticky žádala, ještě neměla ukončenou neschopenku), neoml. absenci asi také ne, ale co by měla tedy na ty dny mít, když nechodila do práce? Nejlepší by bylo se domluvit a uk. PP toho 30.10.09. Pokud máte hotovou uzávěrku za říjen, tak už to asi opravdu nejde udělat.
      snad poradí někdo jiný
      je divné, že o ID rozhodli až tak pozdě (poslala jste včas upozornění na uk. podp. doby?), protože neschopenka by neměla být ukončena zpětně s takovou prodlevou

• 23. 11. 2009 13:15

ivichka (neregistrovaný)

Upozornění na konec podpůrčí doby jsem poslala 22.5.2009, takže včas.

• 23. 11. 2009 17:27

RenataH (neregistrovaný)

Já si myslím, že zaměstnankyně požádala pozdě o přiznání ID, proto rozhodli tak pozdě (mají na to snad 4 měsíce?).A oni rozhodli zpětně ode dne po ukončení podpůrčí doby. A lékař pro změnu ukončil PN ke dni ukončení podpůrčí doby.Neměla třeba ještě nevybranou dovolenou z r.2008?

• 24. 11. 2009 11:28

ivichka (neregistrovaný)

Tak případ myslím vyřešen: Dnes jsem volala na OSSZ jestli skutečně byl PID přiznán a od kdy. (jinak OSSZ Vás nikdy sama od sebe nebude informovat :) Takže PID je od 12.10. 09, ale výplata začne bežet až 31.10.09. Naštěstí je 31.10.09 sobota, takže nemusím řešit co v ten den zam. má a přepočítávat odvody, protože říjen mám uzavřený. Od 1.11.09 si zam. vyčerpá dovolenou z roku 2008 a ukončíme PP. Takže nakonec v podstatě jednoduché :) Ale zkušenost jak krásně vázne komunikace mezi úřady, podniky a zaměstnanci. Všem moc děkuji za reakce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).