Re: OT - ověřování listin, vyryté razítk
Pane Vladimíre, to je právě to absurdní, že ověřenou kopii chce stejná škola, která tento diplom vydala,k řízení ohledně udělení dalšího titulu. Asi k tomu dopomohli plzenští právníci, tak to sice těžce, ale chápu. A v našem městě působí jen dva notáři, druhý je nepřítomen. Tak jsem těm babám chtěla zamávat před nosem zákonem a případně jít za jejich nadřízeným. A víte, co mi ještě doporučily?
Ať požádám na škole, aby dávali inkoustová razítka!
Byrokracii zdar! Milena
P. S. To se mi ulevilo.
Nechci se nějak moc míchat do diskuze, ale k tomuto problému jsem viděl nějaký pořad v televizi a tam vysvětlovali a zdůvodňovali, proč nelze toto vyražené znamení-razítko ověřit. Na druhou stranu můj přítel notář to klidně udělá, protože si s tím neláme hlavu. Ohledně nadřízenosti a podřízenosti u notářů- nemají žádného šéfa, u kterého by bylo možno si stěžovat, takže pokud Vám to odmítli, tak s tím nic nenaděláte. Pokud by jste byl někde poblíž(já Ústí nad Orlicí) jsem schopen zajistit, ale jinak nepomůžu.
je ale komické, že škola, která diplom vydala, po Vás chce ověřenou kopii, to už skutečně připomíná černé barony, "A Kefalín, čo si predstavujetě pod tím slovem absurdný".
Řešil jsem stejný problém s maturitním vysvědčením, které má přávě takto vyražené razítko. Na MÚ mi to odmítly ověřit, ale u notáře s tím nebyl naprosto žádný problém, doporučuji navštívit jiného notáře třeba v sousedním městě. Kopie musí být zatmavena tak aby bylo patrné, že originální listina obsahuje ražbu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 11. 2009 13:23
Dobrý den,
máte někdo zkušenosti s ověřováním listin?
U notáře mi dámy odmítly ověřit diplom z Karlovy University, kde je razítko jen vytlačené, prý to musí být vypsáno strojem a musím to mít zmenšeno na formát max. A4. Považuji to za mírně řečeno blbost, ručně to tam odmítly dopsat, o zmenšení a ofocení za poplatek ani nemluvě.
Máte s tím někdo nějakou zkušenost? Který zákon to určuje?
O notářích nebo jaký? Dík.