Re: cesťák OSVČ, silnička, stravné - spě
SD - pokud používal auto od 09/2009, pak zaplatíte zálohu ve výši 2/12 roční sazby za 10-11/2009 do 15.12.2009. Za 09/2009 měla být záloha ve výši 1/12 roční sazby zaplacena do 15.1.2009. Za 12/2009 doplatíte do 31.1.2010 spolu s podávaným DaP k SD.
OSVČ, pokud je na pracovní cestě více jak 12 hod.v jednom dni, má nárok na stravné.
Odjede např. v pondělí a vrátí se až další týden ve středu, tzn. že nárok na stravné má, je to tak? Platí si i ubytování, nosí mi od toho doklady. Má mi vypsat cestovní příkaz, kde bude to ubytování a stravné a cesťák na jízdu vypíše podle knihy jízd až najednou třeba na konci roku? Nebo stačí vypsat cestovní příkaz jenom na stravné a cesťák na jízdy vypíše, jak už jsem psala, na konci roku, a doklady za ubytování zaúčtuju rovnou do pokladny? Ještě mě napadlo, má 1 zaměstnance, ten jezdí s ním. Ubytování mu platí zaměstnavatel, je to ale na 1 doklad. Jak to teda zaúčtovat a co s těma cestovníma příkazama? Děkuji
U některých OSVČ je problematické určení „pravidelného pracoviště“. To tedy nemohu posoudit. Pokud je ale pravidelným pracovištěm obec trvalého bydliště, pak lze poskytniut stravné na prac. cestě. Nad 18,00 hod je to za 1 den částka max. 172,00 Kč.
Ubytování OSVČ i zaměstnance zaevidujete jako daňový výdej. Zaměstnanec má nárok na stravné, pokud prac. cesta je delší jak 5 hod za den (až na vyjímky).
Děkuji moc všem za odpovědi. Místo podnikání má trvalé bydliště. Práci si vždycky nasmlouvá na smlouvu a je to různé, je to po celé ČR, takže nešlo určit jiné místo podnikání než trvalé bydliště. Takže ubytování zaúčtuju jako ostatní daňový výdaj a na konci roku vypíšu podle knihy jízd cesťák a to stravné stačí taky až ke konci roku nebo musím měsíčně? A k tomu zaměstnanci, on jezdí vždycky s tím podnikatelem, takže je taky na pracovní cestě víc jak 18 hod. denně. Znamená to, že v cestovním příkaze a vyúčtování cesty bude mít vypsané jenom to stravné? Tento cestovní příkaz stačí taky vypsat najednou na konci roku, když s tím bude zaměstnanec souhlasit, ne?
Dobrý večer. Já bych se k tomuto problému chtěla ještě na něco zeptat. pokud je místo podníkání podle rejstříku místo bydliště, ale je nahlášena provozovna, tak není možné na této trase uplatnit cesťák. Je to tak? A druhý dotaz. Manžel pracuje podle smlouvy na 3-4 místech, ale tato místa se střídají podle vyhraných zakázek a uzavřených smluv. Předpokládám, že jsme správně určili, že místo podnikání je podle ŽL? Děkuji za odpovědi.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
23. 11. 2009 13:28
Dobrý den, prosím o radu. Podnikatel, FO, lesní činnost, za prací dojíždí po ČR na turnusy (např. 10 dní pracuje, 4 dny doma). Nemá auto v podnikání, ale tímto autem do té práce jezdí. Cesťák si psát bude, to je mi jasné, ale zajímá mě, jestli má nárok i na stravné, jak je to u zaměstnanců. Ještě jsem se chtěla zeptat na silniční daň. Od kdy musí začít platit zálohy, když začal podnikat v září? Stačí doplatit až v lednu s přiznáním k silniční dani a pak platit zálohy, nebo by měl zálohy platit už teď? Děkuji moc všem za odpovědi.