Re: změna z paušalních výdájů na skutečn
Pohledávku bude zdaňovat prostřednictvím dodatečného přiznání za rok 2008. Půjde o úpravu základu daně podle § 23/8 ZDP, uvede v tabulce E jako úpravu zvyšující základ daně. Při úhradě pohledávky v roce 2009 už půjde jen o příjem, který nemá žádný vliv na základ daně (už bylo jednou zdaněno, není důvod zdaňovat tu samou věc podruhé).
V roce 2009 pozor při úhradách závazků, které vznikly v období, ve kterém byly uplatňovány paušální výdaje - jejich úhrada nebude daňově uznatelným výdajem - viz §25/1/zd) ZDP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
23. 11. 2009 17:52
Hledám v zákonech a zde v diskuzi a nejsem z toho vůbec moudrý ( a asi ani nebudu ) . V roce 2008 jsem měl pohledávku 100 000 Kč ( výdaje jsem měl paušálem , faktura splatná v roce 2009) . V roce 2009 chci mít náklady skutečné. Dle zákona mám dodanit 100 000 Kč ,jako příjem ? , a v roce 2009 mi přišlo na účet 100 000 Kč ( tyto mám také dát do zdanitelného příjmu ???), nebo jako ostatní nedaňový příjem ( daň bych odvedl v dodatečném přiznání ) to by byl 2x zdaněný příjem.
Poradí mi někdo zkušenější ??? Děkuji za odpovědi , názory i skušenosti
s pozdravem Vašek