Ručitel

• (neregistrovaný)

23. 11. 2009 19:54

Jsem ručitelem kontokorentního účtu. Majitel nikdy po dobu čerpání neměl problémy se splácením. Letos v lednu bohužel žemřel. V červnu mě obeslala banka jako ručitele o úhradu poplatku za vedení účtu 98,-kč. Po osobní návštěvě na pobočce, mi vedoucí ujistil, že případ vyřeší a já vložil 200,- kč na účet, aby se předešlo dalším výzvám. V září mi přišla další výzva k uhrazení 115.-kč. Opět jsem navštívil pobočku. Z výpisu který vedoucí pobočky, přinesl, bylo patrné, že majitel účtu po smrti zanechal účet s kladným zůstatkem, ještě mu byl zaslán důchod. V březnu , patrně někdo z pozůstalých, vybral kreditní kartou tento účet do debetu. Domluvil se na zrušení ůčtu. Dnes v listopadu mi přišla "výzva ručiteli k zaplacení před podáním žaloby" již na částku 11 425,58 kč.

Prosím o radu a pomoc.

děkuji T.Pokorný

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 11. 2009 8:26

Ma (neregistrovaný)

Re: Ručitel
      No nevím, ale myslím, že účet měl být zablokován už při úmrtí majitele účtu - tj. v den, kdy se to banka dověděla. Také ten kdo peníze vybral - musí být bance znám - pokud měl dispoziční právo ... a pokud neměl tak kartu použil podvodně - tj. po smrti majitele účtu. Máte nějaké písemné doklady o komunikaci s bankou a o tom že banka o úmrtí věděla? Pokud ne tak se odvolávejte na jednání a konkrétně označte osobu, se kterou jste jednal. Ihned bych napsala stížnost - podání a ne na pobočku ale na ředitelství - tak jak to píšete - to opravdu nehoráznost. Ještě bych doporučila - opravdu pročíst a prostudovat - jako ručitel jste určitě podepisoval a obdržel doklad o ručitelství i s podmínkami ... Možná bych ještě zkusila kontaktovat rodinu s vysvětlením co se stalo .....

• 24. 11. 2009 9:00

Ma (neregistrovaný)

Re: Ručitel
      Ještě doplním - hlavně jednejte rychle - úroky nemilosrdně naskakují a vy se dostáváte do registru neplatičů, což pro vás znamená, že u všech bank budete mít problémy při případné žádosti o úvěr .....

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).