Re: Opravdu nikdo neví?Přednášky do §10?
Odpověď bych hledala v živnostenském zákoně, zejména v §2, viz třeba tady http://business.center.cz/business/pravo/zakony/zivnost/cast1.aspx - tam se dočtete, zda vaše aktivita nese znaky živnosti nebo ne. Pokud je to živností, pak tyto příjmy musíte danit dle §7 zákona o dani z příjmů a bohužel podléháte i zdr. a soc. poj. Pokud to však lze považovat za příležitostnou činnost dle §10 zákona o dani z příjmů, pak byste se vyhnula ZP a SP. Z informací, které jste poskytla, však nedokážu posoudit, zda se u vás opravdu jedná pouze o příležitostnou činnost nebo ne. Pokud jsou ty přednášky nerentabilní, pak byste měla zvážit, zda je poskytujete za odpovídající cenu ;-) Musíte si přece vydělat na nutné náklady (daně, pojistné, pronájem sálu + nějaké to telefonování a vyřizování) + byste z těch přednášek měla mít nějaký zisk ;-)
Děkuji moc za odpověď, pročetla jsem ten zákon, ale nejsem z toho úplně moudrá. Mohla bych se případně zařadit pod §3 af?
K těmto přednáškám mám:
Certifikace: akreditace MPSV ČR v oboru Pracovník v sociálních službách.+
Certifikát od CRSP (centrum pro rodinu a sociální
věci )> Osvědčení lektora - Efektivní výchova krok za krokem...
Ivanka
kdy jde o podnikání:
soustavnost
co je to soustavná není nikde v zákoně definováno, ale je to činnost, která není nahodilá, náhodná, která není jednorázová
v případě opakování - ať už pravidelného sezónního(prodej stromků, pomlázek) nebo nepravidelného je podmínka soustavnosti splněna
takže splňujete
samostatnost
sám si rozhoduje o své činnosti, sám organizuje, kdy, jak a za pomoci čeho bude činnost vykonávat
splňujete
provozování pod vlastním jménem
v právních vztazích vystupuje svým jménem - vystavuje paragony se svým jménem, sepisuje smlouvy, kde na straně jedné je jméno
splňujete
na vlastní zodpovědnost
splňujete
na vlastní nebezpečí a na vlastní účet
splňujete
odpovídá za své závazky
za účelem zisku
splňujete
v souladu se živnostenským zákonem
splňujete
takže jasný §7
Re: Opakované přednášky na § 7
soustavně je i když jednou za rok prodáváte vánoční kapry, a děláte to každý rok. ono je spíš důležité, jak to vidí soudy, než vy. a šestkrát do roka určitě každý úřad i soud posoudí jako soustavnou činnost.
určitě to nebude posuzováno jako příležitostná činnost.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
24. 11. 2009 10:39
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jednou za čas pořádám přednášky o výchově dětí, v současné době to dělám na živnostenský list, ale je to vzhledem k tomu, že musím platit soc.-+zdr. nerentabilní. Můžete mi poradit, zda existuje jiná varianta jak tyto přednášky dělat , abych je např. ty příjmy zahrnula do § 10? Přednášky si organizuji pouze sama, nikdo si je u mě neobjednává.
Děkuji
Ivanka