Re: úrok - daňově
Musíte k rozvahovému dni provést výpočet tzv. nízké kapitalizace.
Postupujete podle § 25 odst. 1 písm. w) ZDP.
Zjistíte průměrnou výši úvěrů a půjček za rok a porovnáte s VK společnosti. Do výpočtu se nezahrnují půjčky a úvěry závislé na zisku a podřízené půjčky a úvěry.
Pokud je průměrná výše půjček a úvěrů vyšší jak dvojnásobek VK (§ 25 odst- 1 písm. w), musíte veškeré finanční náklady (poplatky, úroky) krátit vypočteným koeficientem. Postup výpočtu je uveden v D-300 k § 25 bod 5. (veličinu "n" je nutno upravit podle současného znění ZDP).
Ještě prosba, zahrnují se do výpočtu všechny půjčky a úvěry, tj. i od bankov.společností a i půjčky od společníka bez úroků? Snad zvládnu výpočet denního průměru stavu půjček. Mám pocit, že jsem úplně hloupá. Děkuji za váš čas.
Do výpočtu se nezahrnují úvěry a půjčky bezúročné a ty, kde úroky vstupují do ceny DHM.
Nyní jsem zjistila, že MF vydalo sdělení k § 25. Je tam uvedeno vše, co je nutné k výpočtu včetně výpočtu. Pro vás bude pro rok 2009 rozhodující čtyřnásebek VK.
Najdete na sdrese: http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/SID-3EA9846B-C85C70D/cds/xsl/dane_poplatky_9604.html?year=0
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
24. 11. 2009 12:30
Dobrý den, společník půjčil s.r.o. v r. 2008 půjčku se splatností v letošním roce. Ve smlouvě je sjednán úrok ve výši 12% p.a. (úrok banky v době podpisu). Splátka půjčky bude jednorázově v plné výši. Je úrok v takové výši plně daňově uznatelný nebo je daňový pouze do výše 140% disk.sazby ČNB a zbytek je nedaňový?
Mám v tom zmatek i když jsem studovala § 25 ZDP, prosím o vyjasnění. Děkuji.