Re: nárok na dovolenou při nástupu na MD
Dovolenou je možné proplácet pouze při ukončení pracovního poměru.Nepíšete kolik dovolené je ve vašem zaměstnání celoroční nárok a také jestli jste v pracovním poměru celý rok 2009.Nevyčerpaná dovolená za rok 2009 se vám převede do roku 2010.Mateřská dovolená se považuje pro nárok na dovolenou jako doby odpracovaná a protože tedy v roce 2010 "odpracujete" určitě 60 dnů, vznikne vám nárok na celou dovolenou za rok 2010.Musíte si ale požádat zaměstnavatele o čerpání dovolené tak, aby vám bezprostředně navazovala na ukončení čerpání mateřské dovolené.Takto se vám dovolená za rok 2010 nebude krátit.Musíte ale opravdu požádat o čerpání, ne o proplacení.Takhle alespoň ve zkratce.
Celý rok 2009 jsem v PP, nárok mám na 20 dnů dovolené. Prosím tedy o spočítání na kolik dovolené mám nárok, a zda se nějak krátí, když jsem od 5.10.09 na rizikovém těhotenství a budu až do nástupu na mateřskou, přičemž nynější zůstatek dovolené za rok 2009 mám 16,5 dne.moc děkuji
záleží na tom, jestli jste byla nemocná v r. 2009 ještě jindy než od 5.10.
pokud tedy součet PRACOVNÍCH dnů (PD) nepřítomnosti v r. 2009 (za nemoc, ošetřovné, neplac. volno) nepřesáhne 99 PD, potom se dovolená za r. 2009 krátit nebude a v r. 2010 také nezameškáte do nástupu na mat. d. více než 99 PD
pokud tedy požádáte zam-tele (písemně) o čerpání dovolené tak, aby navazovala přímo na mat. dovolenou, potom budete čerpat 16,5 dne D z r. 2009 + 20 PD D za r. 2010
také nezapomeňte (raději písemně) požádat zam-tele o čerpání rodič. dovolené - max. do 3 let dítěte (po vyčerpané dovolené)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
24. 11. 2009 18:12
Dobrý den. v únoru nastupuji na mateřskou,mám smlouvu na dobu neurčitou, jak je to prosím s proplacením dovolené na mateřské? mám nárok proplatit dovolenou za rok 2009 a taky za rok 2010? a na kolik dní v roce 2010 k proplacení mám nárok.kde to prosím najdu.moc děkuji za odpovědi.