Re: opravné položky k pohle.rozpuštění
--
to máte pravdu, před promlčením bych rozpustila opravnou položku, je to špatně ode mně napsané, promlčení nastane ale až v dubnu 2011, a já mám obavy, kdybych to rozpustila už teď, že to bude nedaňové. Ještě jednou prosím o konzultaci... děkuji moc...
Blanka
Rozhodnutí o termínu odpisu je jen na Vás (vedení). Já odepisuji takové pohl. většinou do dvou let.(dále se vedou v podrozvaze)
Při inventarizaci (kontrole pohl) posoudíte, že snížení hodnoty neni dočasné (op), ale trvalé a odepíšete.
Tak to by bylo prima, dala bych na podrozvahovou evidenci,
(5) Opravné položky vytvořené podle odstavců 1 až 3 se zruší, pokud pominou důvody pro jejich existenci nebo pokud pohledávka, k níž byla opravná položka vytvořena, se promlčela, popřípadě nastaly důvody, za nichž se odpis pohledávky považuje za výdaj (náklad) na dosažení, zajištění a udržení příjmů podle ustanovení zákona o daních z příjmů.
Jen trochu dumám u tohoto odstavce, nepominuly důvody pro jejich existenci, ještě nebude promlčená, a nenastal důvod proč by se z pohledávky měl stát výdaj na dosažení a udržení příjmů...
.. ?
Děkuji moc
Blanka
Možná by to šlo celé daňově. Píšete, že máte dvě pohledávky v součtu za 39.000,-. V nejlepším případě je každá pod 30.000,-. Pak lze vytvořit OP v roce 2009 na jednu z těchto pohledávek podle §8c ZR a následující den ji zrušit a pohledávku zlikvidovat. Se druhou totéž provedete např. 2.1.2010 (nejdříve OP a další den likvidace).
Bohužel, celkové je to 69 tis. viz. nahoře.. obě jsou přes 30 tis. takže to nešlo.. opravnou položku jsem vytvořila již v roce 2007 ale domnívala jsem se, že ji lze odepsat den před promlčením ne dříve.. takhle mi to tvrdil alespoň daňový poradce v minulosti.
Blanka
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
25. 11. 2009 12:55
Dobrý den, prosím o radu, rozpuštění opravné položky.
Mohu rozpustit opravnou položku ještě před uplynutím promlčení - 4 roky? Ekonom by nejraději viděl, kdybych odepsala nedaňově, jedná se cca o částku 39 tis. jsou to 2 pohledávky k jednomu odběrateli, vytvořila jsem v roce 2007 opravnou položku ve výši 20%, jde již ted udělat zápis
391x558 13910 rozpuštění v r. 09
546 daňově x 311 13910
546nedaň.x311 55640
Ekonom tvrdí, že již ví, e určitě nezaplatí a vadí mu to v saldu.
Nemělo by spíš bý tak, že rozpustím opranvou položku
a potom
546 nedaň, celou částku pohledávky 69550?
Nedodržela jsem ty 4 roky po splatnosti?
Děkuji moc za názory