Re: Návrat po rodičovské dovolené
jestliže dítěti mělo 14.11. 3roky, potom 15.11. měla dotyčná nastoupit zpět do zaměstnání
to, že nemá hlídání, je smutné, ale zam-tele to nemusí vůbec zajímat
měla buď zam-tele požádat o nepl. volno (třeba do konce listopadu - nebo dle pís. dohody)
protože nepožádala, měli byste jí psát neoml. absenci, neboť nechodí do zaměstnání
pokud by doložila, že je v kat., za kterou je plátcem ZP stát, potom by se z nepl. volna nesráželo ZP, z neoml. absence se musí srážet celých 13,5 % zam-ci, tedy u vás bude mít dluh
náhradu mzdy nemůžete dát, protože to nepřidělování práce není z důvodu zam-tele, překážka je na straně zam-ce
Děkuji za odpověď. 14.11. byli dítěti 4 roky. Takže od 15.11. už ale nespadá do kategorie za které platí ZP stát, že? Jelikož je to manželka společníka a my opravdu nemáme moc práce, tak by se to nedalo vyřešit těmi 60%? Jinak to bude super, protože dělám mzdy chvilku a ještě jsem nikomu nemusela dávat neplacené volno, takže se trochu bojím jak by to bylo s tím ZP.
pletete si rodič. příspěvek (ten může brát do 4 let dítěte) s rodič. dovolenou (volno u zam-tele max. do 3 let dítěte)
takže měla nastoupit den po 3. naroz. dítěte do práce (je jedno, zda pobírala rodič. př.) nebo si měla požádat o neplac. volno (zam-tele může, ale nemusí povolit - ve vašem příp.by povolil)
takže si to dejte papírově všechno do pořádku
jen pozm.: až bude třeba nemocná nebo ošetř., pamatujte na to, že nejde nepl. volno do vyl. dob
. Vzkázala však, že nastoupí, až od začátku
>>>>>prosince. Ptala se na OSSZ a prý je to tak možné.
>>>>>Takže
>>>>>bude mít neplacené volno do konce listopadu nebo je
>>>>>možné jí dát náhradu 60% mzdy (máme schváleno
>>>>>ÚP-nedostatek zakázek)? Kdy se tedy odesílá ohlášení
>>>>>"U" na ZP?
>>>>>Už jsem to prošvihla, nebo to bude až skutečně
>>>>>nastoupí
>>>>>do zaměstnání.
>>>>>Moc děkuji za jakoukoli radu.
>>>>
>>>>jestliže dítěti mělo 14.11. 3roky, potom 15.11. měla
>>>>dotyčná nastoupit zpět do zaměstnání
>>>>to, že nemá hlídání, je smutné, ale zam-tele to
>>>>nemusí
>>>>vůbec zajímat
>>>>měla buď zam-tele požádat o nepl. volno (třeba do
>>>>konce listopadu - nebo dle pís. dohody)
>>>>protože nepožádala, měli byste jí psát neoml.
>>>>absenci,
>>>>neboť nechodí do zaměstnání
>>>>pokud by doložila, že je v kat., za kterou je plátcem
>>>>ZP stát, potom by se z nepl. volna nesráželo ZP, z
>>>>neoml. absence se musí srážet celých 13,5 % zam-ci,
>>>>tedy
>>>>u vás bude mít dluh
>>>>náhradu mzdy nemůžete dát, protože to nepřidělování
>>>>práce není z důvodu zam-tele, překážka je na straně
>>>>zam-ce
>>>
>>>Děkuji za odpověď. 14.11. byli dítěti 4 roky. Takže
>>>od
>>>15.11. už ale nespadá do kategorie za které platí ZP
>>>stát, že? Jelikož je to manželka společníka a my
>>>opravdu nemáme moc práce, tak by se to nedalo vyřešit
>>>těmi
>>>60%? Jinak to bude super, protože dělám mzdy chvilku
>>>a
>>>ještě jsem nikomu nemusela dávat neplacené volno,
>>>takže se trochu bojím jak by to bylo s tím ZP.
>>
>>ale rodičovská dovolená (volno u zam-tele) není do 4
>>let, ale jen do 3 let. Co jste jí tedy celý rok
>>vedla?
>>Vyřešit se dá všechno, zvlášť, když se jedná o
>>manželku společníka.
>>Na 60% byste museli mít ve firmě odbory nebo povolení
>>z ÚP, jinak platíte 100%.
>
>Takže je kdyžtak možné ji dát těch 60%, ne?
už Vám jednou řekla, že to nejde
já jsem nepsala, že to nejde
psala jsem, že to jde za určitých okolností - pokud máte odbory, nebo je to povoleno ÚP
tazatelka píše, že mají ÚP povoleno do pros. platit 60%(v některém přech. přísp., který je v této "niti" dotazů a odp. skryt), takže, je-li tomu tak, můžete 60 % platit
Re: Prosím, prosím, ještě jeden dotaz!
Jenže vy jste ji měla odhlásit, když jí skončila rodičovská dovolená. A protože ta je max do 3 let věku dítěte (a vy jste psala, že mu 14.11. byly 4 roky), měla jste to udělat už loni. Pak se ona sama měla nahlásit na ZP jako osoba bez zdanitelných příjmů (viz odpověď výše). Zavolejte si na svou ZP a domluvte se, jak to vše uvést na pravou míru.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
26. 11. 2009 9:02
Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu. Zaměstnankyně měla nastoupit 15.11. zpět po rodičovské dovolené do práce. Vzkázala však, že nastoupí, až od začátku prosince. Ptala se na OSSZ a prý je to tak možné. Takže bude mít neplacené volno do konce listopadu nebo je možné jí dát náhradu 60% mzdy (máme schváleno ÚP-nedostatek zakázek)? Kdy se tedy odesílá ohlášení "U" na ZP? Už jsem to prošvihla, nebo to bude až skutečně nastoupí do zaměstnání.
Moc děkuji za jakoukoli radu.