Re: Vystavení falešného dokladu.
To že to je podvod, není pochyb. Jen jak se odhalí, když si nikdo nemá důvod stěžovat. Snad jen finančák při kontrole u Firmy s.r.o. ale že by ověřovali třeba 8 000 faktrur a obvolávali je, zdali vystavili fakturu.
Razítko není problém nechat zhotovit, nebo mě kolega upozornit, že jsou živnostníci, kteří ani nepoužívají razítka, páč to pry není nutností.
Díky
To s.r.o. s tím nemá nic společného = má fa, zboží, zaplatil.
Předpokládám, že na gfa od A neb¨ní DPH, Pokud ano a r.r.r. uplatnila, tak začne sranda. Ale to není nic nového, že si dnes
musíte ověřovat DIČ na netu. Párkrát ťukonou do klávesnice
je vždy méně práce než dohadování s FÚ, vracení DPH a flastrů.
A co tzv. práskačka - to už neplatí? myslím povinnost firem hlásit každoročně FÚ fyzické osoby, kterým byla vyplacena vyšší částka (tuším nad 50 tis.??)....jestli to ještě platí a jestli to s.r.o. skutečně dělá, pak na to FÚ pravděpodobně přijde...
>>>>>>Poradí mi, prosím někdo? co se může stát špatného?
>>>>>Takže vy jste truhlář A? když to nikdo jiny
>>>>>neví.....jen ten truhlář A.
>>>>>A čeho se tedˇtedy bojíte?
>>>>************************************
>>>>Zřejmě toho až se to domákne ten "B"!
>>>>I když je jenom malá pravděpodobnost že by
>>>>to "vyhmátl" FÚ a oznámil podvod policii (Íčku)
>>>>zcela určitě by to dodanil tomu "B".
>>>Tak to bude mít s.r.o. radost jestli mu to FU
>>>dodaní.Tak to je dobrý,to abych teď každou fakturu
>>>nejen
>>>účtovala,ale i na netu zjišťovala jestli souhlací
>>>název
>>>firmy s IČEM.
>>To s.r.o. s tím nemá nic společného = má fa, zboží,
>>zaplatil.
>>Předpokládám, že na gfa od A neb¨ní DPH, Pokud ano a
>>r.r.r. uplatnila, tak začne sranda. Ale to není nic
>>nového, že si dnes
>>musíte ověřovat DIČ na netu. Párkrát ťukonou do
>>klávesnice
>>je vždy méně práce než dohadování s FÚ, vracení DPH a
>>flastrů.
>
>A co tzv. práskačka - to už neplatí? myslím povinnost
>firem hlásit každoročně FÚ fyzické osoby, kterým byla
>vyplacena vyšší částka (tuším nad 50 tis.??)....jestli
>to ještě platí a jestli to s.r.o. skutečně dělá, pak
>na to FÚ pravděpodobně přijde...
Děkuji zatím všem. Osobně nefiguruji v tomto příběhu, jen jsem dostal za úkol zjistit situaci, jak se v této situaci pohybovat.
Firma s.r.o. asi neuplatní DPH, páč je to od neplatiče DPH, kouknutím do počítače se zjistí, že firma truhláře existuje (kdo mi poradí jak najdu malého živnostníka na internetu?)
Ještě mě zaujalo, "hlásit každoročně FÚ fyzické osoby, kterým byla
>vyplacena vyšší částka (tuším nad 50 tis.??)....jestli
>to ještě platí a jestli to s.r.o. skutečně dělá, pak"
je to tak?
Děkuji za trpělivost a poučení.
povedlo se mi to najít - zákon o správě daní a poplatků, par. 34, dost. 5:
(5) Právnické osoby a fyzické osoby mající příjmy z podnikatelské a jiné samostatné výdělečné činnosti nebo z pronájmu, které provádějí úhrady fyzickým osobám za jejich jinou samostatně výdělečnou činnost nebo za pronájem a z těchto úhrad nesrážejí daň, jsou povinny uskutečněné úhrady oznamovat svému místně příslušnému správci daně, pokud u jednotlivé fyzické osoby přesáhne úhrada částku 40 000 Kč za kalendářní rok. V oznámení se uvede jméno, bydliště, případně místo podnikání fyzické osoby, vyplacená částka, den a důvod úhrady. Oznámení se zašle nejpozději do 15. února po skončení kalendářního roku, v němž byla úhrada provedena.
takže takto by na to FÚ příšel - zkontroluje dotyčné IČO - živnostník B, který tuto fakturu evidovat nebude (protože ji nevystavil), pak by ho zřejmě pokutovali nebo by si vyžádali příslušnou fakturu - tam bude jméno živnostníka A....
Katuško, jste laskavá, ale mě jako laikovi to musíte polopatě. Jak jste našla ten článek, tak mě jako neznalému se jeví text "....které provádějí úhrady fyzickým osobám za jejich jinou samostatně výdělečnou činnost" tak se mi jeví slovo fyzická jako neživnostník.
Jak nějakou odměnu, nebo snad všechny firmy, které zaplatí fakturu nad 40 000Kč musí hlísit FU, tomu jsme zaplatili ...
Ještě je možnost, že jsem to nepochopil,
Mnohokrát atím děkuji.
Je to opravdu tak, fyzická osoba může být jak osoba podnikající na ŽL či jiné oprávnění (OSVČ), tak běžný občan (bez ŽL), který třeba jednorázově uzavře s firmou smlouvu o dílo apod. Firmy (právnické nebo fyzické osoby) skutečně mají tuto povinnost - hlásit veškeré platby nad 40 000 za rok fyzickým osobám. Moje zkušenost - většina firem toto nedělá (je to zbytečná administrativa), ale třeba můj současný zaměstnavatel toto skutečně hlásí.
Ještě k té terminologii - právnická osoba je firma (s.r.o., a.s.....) - vždy se jedná o subjekt, nikoli o ˇživou" osobu - tedy člověka. Fyzická osoba je právě člověk z masa a krve, může být podnikající (OSVČ atd.) a nepodnikající (nemá žádné oprávnění k podnikatelské ani jiné samostatné činnosti).
Právnické osoby a fyzické osoby mající příjmy z podnikatelské a jiné samostatné výdělečné činnosti nebo z pronájmu, které provádějí úhrady fyzickým osobám za JEJICH JINOU samostatně výdělečnou činnost nebo za pronájem a z těchto úhrad nesrážejí daň, jsou povinny uskutečněné úhrady oznamovat svému místně příslušnému správci daně, pokud u jednotlivé fyzické osoby přesáhne úhrada částku 40 000 Kč za kalendářní rok. V oznámení se uvede jméno, bydliště, případně místo podnikání fyzické osoby, vyplacená částka, den a důvod úhrady. Oznámení se zašle nejpozději do 15. února po skončení kalendářního roku, v němž byla úhrada provedena.
Dle mého názoru si to špatně vykládáte.Bonz. povinnost se týká
osob bez IČA.Měla jsem několik kontrol při kterých se předkládala
i tato záznamka a bez výtek.
Katuško, práskat se nemá ale oznámit by se to mělo.
Na tomto principu je založen "práskací §" 34/5 z. 337/1992
a i práskání má svá pravidla (aby z toho nebyla povidla)
jako ve vašem podání. Vím že je občas nutné ze sebe udělat blbce
k obveselení publika (daří se mě to dost často) ale docilovat toho publikováním svých neznalostí není to pravé ořechové!
Text = (5) Právnické osoby a fyzické osoby mající příjmy z podnikatelské a jiné samostatné výdělečné činnosti 15) nebo z pronájmu, 16) které provádějí úhrady fyzickým osobám za jejich jinou samostatně výdělečnou činnost 17) .......pokud u jednotlivé fyzické osoby přesáhne úhrada částku 40 000 Kč za kalendářní rok.
Ta 17) = 17) § 7 odst. 2 zákona ČNR č. 586/1992 Sb. a ten zní:
(2) Příjmy z jiné samostatné výdělečné činnosti, pokud nepatří do příjmů uvedených v § 6, jsou
a) příjmy z užití nebo poskytnutí práv z průmyslového nebo jiného duševního vlastnictví, autorských práv včetně práv příbuzných právu autorskému, 9) a to včetně příjmů z vydávání, rozmnožování a rozšiřování literárních a jiných děl vlastním nákladem,
b) příjmy z výkonu nezávislého povolání, které není živností ani podnikáním podle zvláštních předpisů,
c) příjmy znalce, tlumočníka, zprostředkovatele kolektivních sporů, zprostředkovatele kolektivních a hromadných smluv podle autorského zákona, rozhodce za činnost podle zvláštních právních předpisů, 6f)
d) příjmy z činnosti insolvenčního správce, včetně příjmů z činnosti předběžného insolvenčního správce, zástupce insolvenčního správce, odděleného insolvenčního správce a zvláštního insolvenčního správce, které nejsou živností ani podnikáním podle zvláštního právního předpisu 19a).
Takže pokud chcete podat informaci, srovnejte si noty se zněním zákona.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
26. 11. 2009 9:36
Dobrý den, nejsem znalý v účetnictví, proto prosím o schovívavost při dotazu.
Firma s.r.o. si objedná u živnostníka-truhláře"A" (živnostník není plátce DPH) výrobu šatních skříní. akázka provedena vše předáno, truhlář vystaví fakturu, Firma s.r.o souhlasí a pošle peníze na požadovaný účet. Po čase se zjistí že truhlář"A" nemá vůbec firmu, že je to jen kutil a použil IČO souseda truhláře "B" , otiskl i jeho razítko.
Zatím to nikdo neví, jen truhlář "A". Všichni sjou zatím spokojeni.
Teď dotaz. Dozví se to nějak finančák, nebo Firma s.r.o, nebo truhlář "B", pokud truhlář "A" bude mlčet?
Nikdo si nemůže stěžovat, Firma s.r.o nebude reklamovat?
Poradí mi, prosím někdo? co se může stát špatného?