Re: Dodatečné přiznání k DPH
Na vstupu? to jsou přijatá plnění pro odpočet, že? to nesmíte dělat dodatečné, ale odpočet uplatníte v následujícím období....
Pokud by šlo o nedodané vydané faktury, tak na výstupu opravdu musíte udělat dodatečné přiznání a odvést daň, a potom v dodatečném zahrnete jen to, co není v původním přiznání, tedy ty rozdíly.... akorát se mi pořád pletou termíny kdy se dodatečné může podat nejdříve.....
Neslyšela jsem, že by někdo dělal dodatečné na odpočet daně
u pozdě přijatých faktur , dáváme normálně do tří let v běžných,
asi by mi správce daně volal, proč to dělám,nezáleží na výši dph,
vydané faktury a jejich neodvedená daň samozřejmě dát
do dodatečného vždy.
Při přijatých z EU dáváme dodatečné vždy, pokud nevyjde
v řádném měsíci.
Dneska jsem si ověřovala jednu věc na finančním úřadě, mimochodem jsem se zeptala i na tento dotaz. Paní mě ujistila v tom co jsem tvrdila. Pokud už dávám dodatečné přiznání, mohu samozřejmě zahrnout i faktury z ČR, které došly později. Žáden důvod nemusíme psát. Záleží nejspíše na finančím úřadě. Důvody se píšou pouze v případě, že přiznání nenabylo ještě právní moci. Je to vždy nějak měsíc od podání daňového příznání. Tímto se vlastně vzdáváte práva na původní daňové přiznání.
Domnívala jsem se, že je debata o přijatých zdanitelných plněních
tuzemských, které si stále myslím, že do dodatečného přiznání
nepatří. Z ledna máme odpočet řádově 50 tisíc, v listopadu platíme
cca 10 mil., tak to není logické nezahrnout odpočet do listopado
vého přiznání a chtít vrátit peníze na účet samostatně za leden.
Přijaté faktury u EU jsou v přiznání většinou + -, takže nula.
Zeptám se také daňové poradkyně , jestli zatěžovat fú dodatečnýma či ne.
Není to podmínkou. Je na Vás kdy si to uplatníte. Ve Vašem případě to je jasné. Jen není nikde psáno, že je tato situace zakázána. Kdyby někdo věděl kde se o tom píše, budu ráda. To by pak paní z fin. úřadu nějak unikly informace :).
Pokud jde o malé částky, požadujeme o navrácení nebo o tuto hodnotu ponížíme příští platbu DPH.
Asi opravdu není zakázané dělat dodatečné přiznání na vratku
dph z přijatých faktur z předchozích měsíců, ale jen mi to
připadá nenormální a zbytečná práce jak pro vyhotovitele, tak
pro úřad. Veškerá plnění z tuzemska stará do tří let zpětně dám do ř. 40 přiznání, které právě dělám a je hotovo. Žádné papírování navíc , vratky atd.
U pořízení zboží nebo služeb (nejčastěji) z unie , dodatečné dělám , ale tam jde spíš o papírovou záležitost + - = 0
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
26. 11. 2009 15:28
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat na dodatečné přiznání k DPH. Klient mi dodal pozdě za 3. čtvrtletí doklady na vstupu (prodeje s 19%DPH). Na kterých řádcích budu vyplňovat dodatečné přiznání?
Děkuji