Dodatečné daňové přiznání r. 2006

• (neregistrovaný)

27. 11. 2009 9:07

Dobrý den,
    zjistila jsem, že mám špatně spočítané odpisy za rok 2006 - tedy víc než mělo být a tedy mám vyšší uznatelný náklad.

Pokud podám dodatečné daňové přiznání za rok 2006 - jak to probíhá? To pouze vyplním formulář se změnami a oddůvodněním a nebo musím otevřít úřetnictví za rok 2006, vše opravit a znova vtisknout i správnou rozvahu, výsledovku, přílohu... ? Nebo stačí když zjištěnou chybu opravím interním dokladem do roku 2009?

Nikdy jsem se s tímto nesetkala a když uvažuju logicky, tak se mi v návaznosti na změnu v roce 2006 změní v následucjích letech všechny rozvahy... to musím tedy dělat dodatečná přiznání i za roky 2007 a 2008???

Moc děkuji, jsem zmatená a nevím kde to mám dohledat.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 11. 2009 9:15

Natálka (neregistrovaný)

Re: dodatečné daňové přiznání r. 2006
      Odpisy mám uplatněné vyšší než měli být - upozornila mě na to kontrola z FÚ na rok 2008. V roce 2006 tedy budu mít nižší odpis - nižší základ daně a doplatek daně. Spíš mě ale zajímá ten proces dodatečného daňového přiznání.

• 27. 11. 2009 9:25

anka (neregistrovaný)

Pokud používáte rovnoměrný odpis a uplatnila jste méně, tak nemusíte podávat dodatečné."budu mít nižší odpis - nižší základ daně"- pokud budete mít nižší odpis, tak se základ daně určitě nesníží.
      Jinak účetnictví zpětně měnit nesmíte (nevidím ani důvod u daň. odpisu), pokud je co účtovat tak v letošním roce.

• 27. 11. 2009 9:36

Stopp (neregistrovaný)

S určitostí vím jen jedno - nemůžete účetně zasahovat do již uzavřených období. Dodatečné přiznání vždycky řeší jen rozdíly mezi uvedeným stavem a tím, co mělo být uvedeneo správně. Všechno jinak účtujete v běžném období, ale je to složitý jak žebř, zkoukněte tenhle článek: http://www.nur.cz/media/Clanek_Pelak.pdf

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).