Pohledávky za firmou v likvidaci

• (neregistrovaný)

27. 11. 2009 11:38

Dobrý den prosím o radu, máme pohledávky za firmou v částce
    75 tis. z roku 2001. V roce 2003 jsme dali firmu k soudu, ten rozhodl, že nám firma musí zaplatit. Nezaplatila. V roce 2004 jsme udělali opravnou položku daňovou dle §8a odst. 2 ve výši 100% tj. po lhůtě splatnosti více než 36 měsíců. Firma je nyní v likvidaci, máme pohledávky stále v evidenci. Jak dlouho může taková likvidace ještě trvat? Mohu nějak odepsat bez rozhodnutí likvidátora? Děkuji za názory.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 11. 2009 13:07

annonym (neregistrovaný)

Re: pohledávky za firmou v likvidaci
      1) Není již pohledávka promlčená? Nevím, zda byly učiněny kroky k přerušení lhúty od rozhodnutí soudu. OP je nutno zrušit při promlčení pohledávky.
      2) Tvorba OP byla v době, kdy již neprobíhalo soudní řízení (bylo ukončeno), neprobíhala ani exekuce. Proto se domnívám, že nemohla být ani tvořena zákonná OP ve 100 % výši.
      3) Pokud je firma v likvidaci, měla by mít dostatek majetku k úhradě všech svých pohledávek. Je nutno ale sledovat, zda nevstoupí do konkurzu. Snad by bylo vhodné obrátit se na likvidátora.
      4) Pohledávku můžete odepsat, pokud se tak z objektivních důvodů rozhodnete. Pokud nezanikla, pak ji povedete v podrozvahové evidenci.

• 27. 11. 2009 14:03

Peta. (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď, ještě prosím.

1/trošku nerozumím tomu, zda byly učiněny kroky k přerušení lhůty od rozhodnutí soudu, účto jsem přebrala s tímto, mám jenom od soudu rozhodnutí, že nám mají zaplatit, staral se o to právník, takže se ho asi poptám, jestli se domáhal dále svých práv tzn. exekuce. asi že? Kdyby nečinil dále žádné kroky, tak to mám zrušit z účta?
      391/558 a 546/311 daňově nebo nedaňově, už jsem z to jelen

3/na likvidátora se obrátím, na netu v obchodním rejstříku u té firmy není uvedeno jeho jméno, to mi asi řeknou na soudu, že?
      Děkuji

• 27. 11. 2009 15:19

annonym (neregistrovaný)

Promlčecí lhůta je u obchodních vztahů 4 roky, nejdéle 10 let. Tato lhůta je řerušena (začíná tedy běžet nová čtyřletá lhůta) např. částečnou úhradou pohledávky nebo jejího příslušenství, uznáním závazku (např. odsouhlasení pohledávky v rámci roční závěrky).
      Pokud je společnost v likvidaci, tak ve výpisu z OR musí být uveden.
      Co se týká účtování, tak to je správně. Zda daňově či nedaňově nelze jednoznačně říci.
      Pokud budete rušit OP daňovou, pak zrušení bude opět daňově. Pokud mohla být OP uplatněna daňově při tvorbě OP (to nemohu posoudit), pak účet 546 bude daňově účinný. Pokud byla OP tvořena daňově, ačkoliv neměla být tvořena daňově, pak bude účet 546 nedaňový. Pokud je ale firma v likvidaci nebo stále existuje, pak s odpisem počkejte. Právník by vám měl sdělit, jaké kroky byly činěny ve vymáhání pohledávky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).