Konech ochr. lhůty a nástup na MD

• (neregistrovaný)

27. 11. 2009 12:34

Dobrý den, prosím, potřebovala bych pro svou kamarádku potvrdit termín nástupu na mateřskou. Dne 30.9.2009 ukončila PP ve firmě (firma skončila), ona je těhotná a termín porodu má 15.5.2010. Pracovala tam přes 2 roky a vypočítala jsem jí, že ochranná lhůta jí skončí 29.3.2010, tzn. že pokud nastoupí na MD 8 týdnů před plánovaným termínem porodu (tj. 22.3.2010), tak jí to ještě vychází, že ano? Prosím i vaše potvrzení. Nyní je vedena na ÚP a nebude si asi moc hledat práci. V posledníh zam-tele měla velmi dobré výdělky a byla by škoda si výši mateřské pak pokazit, kdyby někam nastoupila pouze na měsíc a ta mzda by byla výrazně nižší. Taky si nejsem jistá, zda není povinnost nastoupit na MD 6 týdnů před plánovaným dnem porodu, když nepracuje (zdá se mi, že dříve to platilo pro nezaměstnané). Děkuji moc.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 11. 2009 20:57

inzinyrka (neregistrovaný)

Re: Konech ochr. lhůty a nástup na MD
      Stoprocentně by Vám odpověděli na nemocenském oddělení OSSZ, ale v zákoně o nem.pojištění jsem nenašla nic o povinnosti nastoupit na PPM až 6 týdnů před oček.dnem porodu. Vypadá to, že to Vaší kamarádce vyjde. Konec OL máte správně a na PPM by měla nastoupit mezi 20.3. a 3.4., takže v OL to stihne.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).