Co se týká odpovědného zástupce, to řeší § 11 živnostenského zákona. Jinak doporučuji přečíst také článek: Podnikatel a odpovědný zástupce musí být ve smluvním vztahu. Víc zákon neřeší
Z toho vyplývá, že u odpovědného zástupce je důležité především smluvní vztah. Nezapomeňte vyplnit také příslušný formulář a odevzdat na živnostenský úřad.
Co se týká salonu, tam je důležitá, která jeho činnost bude hlavní. Od toho se odvíjí také požadavky na jeho provozování.
U Vaší kamarádky bych také navrhoval dohodu, zkuste si spočítat, kolik hodin ročně by zhruba mohla kamarádka vykonat, ať zbytečně neplatí sociální a zdravotní pojištění. Doporučuji si přečíst článek: Jaký typ dohody vybrat při brigádě v létě? Poradíme vám
Nezapomeňte si pak hlídat novelu zákoníku práce, budou se tam měnit podmínky u dohod: Zápočťák i u dohod. Nový zákoník práce přinese vrásky účetním
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 7. 2011 9:25
Dobrý den,
chci si otevřít malý salon kde bude manikúra, pedikúra, kadeřnice, kosmetička, mám rekvalifikaci jako mani+pedikérka. K zřízení živnostenského oprávnění budu mít garantku kosmetičku, ale která nebude s námi pracovat. Je to možné? A kadeřnici s kosmetičkou chci jen pronajímat místo.
Dále prosím o informaci zda si takovýto salon s touto kvalifikací vůbec mohu otevřít.
Další nevyřešenou otázku mám co se týče případné výpomoci mé kamarádky, která je v plném ID. Také má rekvalifikaci a nikdy tuto činnost nevykonávala. Nechce si zřizovat živnost, protože je schopná mi jen občas vypomoci, ale ne stále pracovat. Jakou formou její činnost zlegalizuji? Formou brigády či práce na dohodu?
Velice děkuji za odpověď
Beranová J.