Re: Silniční daň - odhlášení.
Podle § 2/1 ZDS jsou předmětem silniční daně silniční motorová vozidla, která:
a) jsou registrována a provozována v ČR,
b) jsou používána k podnikání nebo k jiné samostatně výdělečné činnosti nebo jsou používána v přímé souvislosti s podnikáním atd.
Z uvedené vyplývá, že pokud není vozidlo používáno v daném měsíci k podnikání, není vůbec předmětem silniční daně. Správci daně není třeba nic hlásit, daň za dané měsíce se neplatí (ani zálohy). Registraci k silniční dani není třeba na FÚ rušit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
29. 11. 2009 18:03
Prosím o radu. Celé odpoledne tu studuji zákon o silniční dani a spoustu příspěvků a nejsem z toho chytrá. K 31. březnu jsem ukončila činnost ve sdružení. Měli jsme auto na leasing, doplatili ho a rozhodli se prodat, abychom se vyrovnali. Za první Q jsem SD zaplatila. Pak už jsme auto k podnikání nepoužívali, ale podařilo se ho prodat až v srpnu.
Nevěděla jsem, jestli koupím jiné auto a budu ho používat k podnikání. Proto jsem se neodhlásila od SD. Teď se chci od SD odhlásit, ale nejsem si jistá, jestli nebudou od FÚ nějaké sankce, když bude zaplacená SD pouze za 1. Q a prodej auta až v srpnu. A odhlášení až nyní. To, že ukončujeme činnost sdružení k 31.3. jsme na FÚ oznámili písemně.
Děkuji za radu. M.