Mateřská

• (neregistrovaný)

30. 11. 2009 8:20

dobrý den prosím o radu,
    jsme s.r.o., zaměstnankyně zjistila, že je těhotná, já pracuji jako účetní, ale nikdy jsem neměla jako zaměstnance těhotnou paní.
    Ptala se mě, jestli musí oznámit zaměstnavateli, že otěhotněla?
    Dále se chci zeptat , jestli ji může dát zaměstnavatel výpověd, když má smlouvu na dobu neurčitou, pokud mu to oznámí (a je v teprve v prvním měsíci těhotenství?
    Potom při nástupu na mateřškou 8 - 6 týdnů před porodem, kdo prosím vyplácí dávky? Hned ossz nebo i zaměstnavatel, a mi ji pak budeme platit sociální zdravotní když bude pořád zaměstnankyně při mateřeské a rodičovské? nebo jak to je prosím opravdu s tím nemám zkušenosti

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 11. 2009 8:31

xy5

Re: mateřská
      >dobrý den prosím o radu,
      >jsme s.r.o., zaměstnankyně zjistila, že je těhotná, já
      >pracuji jako účetní, ale nikdy jsem neměla jako
      >zaměstnance těhotnou paní.
      >Ptala se mě, jestli musí oznámit zaměstnavateli, že
      >otěhotněla?

záleží, co dělá
      pokud pracuje na místě, které je těhotným zakázáno nebo např. s chemikáliemi nebo v noci, potom přinese od ošetřujícího gynekologa tiskopis Vyrovnávací přísp. v těhot. a mateřství
      museli byste ji přeřadit na místo, které může vykonávat a vyplnila byste vše potřebné a z OSSZ by jí tento VPTM platili
      to byste se s nimi pak musela domluvit

>Dále se chci zeptat , jestli ji může dát zaměstnavatel
      >výpověd, když má smlouvu na dobu neurčitou, pokud mu
      >to oznámí (a je v teprve v prvním měsíci těhotenství?

těhotenství není důvod k výpovědi

>Potom při nástupu na mateřškou 8 - 6 týdnů před
      >porodem, kdo prosím vyplácí dávky? Hned ossz nebo i
      >zaměstnavatel, a mi ji pak budeme platit sociální zdravotní
      >když bude pořád zaměstnankyně při mateřeské a
      >rodičovské? nebo jak to je prosím opravdu s tím nemám
      >zkušenosti

hned vyplácí OSSZ
      nerozumím, proč byste platili SP+ZP? To se neplatí

doba mat. dovol. se počítá jako odprac. doba, takže pozor na výpočet nároku na dovolenou (probírá se to tu takřka denně nárok na D za MD + násl. čerp. rodič. dovolené - max. do 3 let dítěte)

• 30. 11. 2009 8:48

radka (neregistrovaný)

pracuje jako obchodní referent, takže žádné riziko, takže není povinna oznámit zaměstnavateli? až potom např. oznámí , že nastupuje na mateřskou dovolenou?
      a já poštou na sociálku přílohu stejnou jako jsem vyplnovala u nemoci? + papír od lékaře , který mi donese?
      s tou dovolenou si ale nevím moc rady , já vím je tady plno příspěvků, ale někdy je lepší jen stručná odpověd, které by každy porozuměl - můžu vás poprosit,
      ještě mě zajímá na jak dlouho má nárok na rodičovskou, vím že je to podle platu, ale to si rozhoduje sama rodička nebo jí to vypočtě OSSZ?

• 30. 11. 2009 9:11

Líba (neregistrovaný)

Příloha na sociálku bude stejná jako u nemoci, ale bude tam jiné rozhodné období.
      Stručně: Dovolenou bez konkrétních dat je teď poněkud předčasné řešit.
      Rodičovskou dovolenou bude mít tak dlouho, o kolik si u zaměstnavatele požádá, nejdéle do 3. let věku dítěte. Rodičovský příspěvek je dávka státní sociální podpory, nemá s OSSZ ani s čerpáním rodičovské dovolené nic společného.

• 30. 11. 2009 9:40

radka (neregistrovaný)

můžu se ještě zeptat, u té rodičovské dovolené, která začíná myslím 25 - 37 týdnem, zaměstnankyně mi dá nějaký papír, který budu muset také zasílat na sociální zprávu?

• 30. 11. 2009 9:50

xy5

doporučuji nastudovat zde historii nebo v Zák.pr. a dalších zák.(o MD, PPM, rodič. dovolené, rodič. př. se zde píše takřka denně)
      MD /pokud porodí 1 díte a nyní je již jedno, zda je vdaná nebo osamělá/ je 28 týdnů (na PPM je tiskopis, který jí dá lékař, vyplníte přílohu k žádosti o PPM a předáte na OSSZ), poté si může, ale nemusí zažádat (písemně) u zam-tele o čerpání dovolené a poté si zažádá (také raději písemně) u zam-tele o čerpání rodič. dovolené - max. do 3 let dítěte
      po MD si může na kont. místě požádat o rodič. příspěvek (v délce, kterou si určí), takže může mít třeba nějaký čas souběh příjmů (za dovolenou od zam-tele + rodič. př. od státu)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).