SVJ - proplacení telefonu, PC

• (neregistrovaný)

30. 11. 2009 9:43

Společenství vlastníků proplácí měsíčně 2 členům SVJ za použití vlastního telefonu , a za opotřebení PC - schváleno čl.schůzí.

Podle mého již členové tento příjem nemusí danit, neboť se jedná o příjem dle § 10 a tam je příjem do 20.000,- osvobozen. Uvažuji správně? Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 12. 2009 10:27

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

Re: SVJ - proplacení telefonu, PC
      Mám jiný názor.

§10/4/a ZDP se použije jen u "příležitostného" pronájmu či "příležitostné" činnosti.

Ti členové SVJ jsou asi členové výboru, že? Tam to vidím na § 6 ZDP.

Hezký den!

• 1. 12. 2009 20:25

Jir.1 (neregistrovaný)

Máte asi "určitě" pravdu, tj. vč. zdravotního pojištění?
      V tomto případě se jedná o člena výboru, ale pokud bych proplácela někomu, kdo by nebyl člen výboru tam by byla možná i dohoda o provedení práce? Děkuji

• 1. 12. 2009 23:35

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

Z variant asi/určtě se přikláním k variantě určitě. :-))

U členů výboru a kontrolní komise (revizora) stát od roku 2008 požaduje i zdravotní daň. To máte pravdu.

Pokud se jedná o nečlena výboru, který pro SVJ provede nějakou práci, lze na ni uzavřít DPP. Ale DPP nepůjde uzavřít na samotný pronájem PC. Pokud by ale dotyčný např. zajišťoval administrativu SVJ (zápisy z jednání, upomínky dlužníkům etc.) tak se v odměně může zohlednit, že používá vlastní kancelářské vybavení.

Hezký den!

• 2. 12. 2009 9:21

Jir.1 (neregistrovaný)

Mockrát vám děkuji za trpělivost se mnou a prosím ještě jednou o kontrolu /pročetla jsem už snad vše :-))
      tj.dám příklad: předseda byt.družstava /popř.SVJ/ si nechává proplatit měsíčně telefony, tj. měl by danit 15% + ZP /jinou odměnu, než propl. telefonu nedostává/.
      Pokud ale BD rozhodne, že v prosinci mu bude vyplacena odměna za výkon funkce tj. z této odměny odvede dań + ZP, tak paušální výdaje za tel. apod. budou dań. náklady a ty se již zdaňovat nebudou . Je moje úvaha správná?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).