Re: Pracovní smlouva
** Jsem ve fy nová... veškeré podklady k účetnictví, ke mzdám jsem převzala a už jsem přišla s tím, že byla kontrola.. a smlouvy jsem viděla až po kontrole. Nevím kde bývalá účetní tyto věci vyčetla, aby to tam bylo.. Prosím, pošlete mi nějaký vzor. Děkuji.
používání různých vzorů je nejlepší cesta do pekel, protože každá smlouva ať pracovní nebo obchodní nebo jiná by měla být kvalifikovaně zpracována na podmínky konkretní firmy, takže opatrně, ať už seženete jakýkoliv vzor, tak Vám dopručuji slovo za slovem pročíst a pečlivě upravit na Vaše podmínky a nechat ještě někým shlédnout. Účetní by se měla věnovat svým povinnostem a ne dělat personalistu, ale tak už to bohužel dneska chodí.
** No právě, účetní dělá všechno... od mezd, smluv, sekretářky... po účetní atd. atd.Však to jistě znáte sami. Vzor jsem již jukala v šablonách a právě se mi nezdál. Je mi jasné, že ho musím přizpůsobit naši firmě, jen bych právě potřebovala nějaký ten muster...
typ pracovní smlouvy se odvíjí od toho, kdo je zaměstnavatel-úřad, poradenská firma, dopravní společnost, výrobní firma, zda se praqcujue na směny, nepřetržitý provoz a další jemnosti, dále také většinou jsou rozdíly mezi dělikem, vedoucím, úředníkem, administrativou, to záleží na tom, co vše zam-tel potřebuje do PS zapracovat.Není to jednoduché udělat dobrou PS, věřte mi. Někdo taky postaví PS co nejjednodušeji, uvede základní ujednání dle ZP a vše ostatní řeší třeba vnitřní směrnicí, prac.řádem, dalšími dokumenty.
Tak já myslím, že uvedený vzor není až tak strašný - obsahuje jen ty základní ujednání, které být ve smlouvě musí (tzn. místo výkonu práce, druh práce a den nástupu) a dále také např. ujednání o vysílání na služební cesty, což není na škodu. Samozřejmě, že každá firma potřebuje pracovní smlouvu sobě a zaměstnanci na míru, každopádně ale ve smlouvě nemusí být víc, než ta základní ujednání a jestli snad kontrola chtěla nějaké podrobnější ujednání ve smlouvě, tak bych ji odkázala na zákoník.
a toto není tak strašné?
11. Úastníci se dohodli / nedohodli, že zamstnanec nesmí jeden rok po skonení pracovního pomru podle této smlouvy
vykonávat pro jiného zamstnavatele nebo na vlastní úet innost, která je pedmtem innosti zamstnavatele nebo jinou
innost, která by mla soutžní povahu vi podnikání zamstnavatele, a to za podmínek, za nichž to lze od zamstnance
spravedliv požadovat. Pro pípad porušení tohoto závazku se sjednává smluvní pokuta ve výši ……………...……………… K
(slovy: ……………..…………………………………………………………………………………………………………………………..).
Na uvedeném odkazu jsem smlouvu shlédla a několik připomínek by k ní bylo... Vše co si ve smlouvě sjednáte, je pro obě strany zavazující a lze měnit zase jenom dohodou obou stran. Ze ZP musíte mít uvedeno datum nástupu, místo výkonu práce (případně výchozí místo pro pracovní cesty), druh práce. Měl by být konkrétně označen zaměstnavatel (název, sídlo, IČO).Viz.§ 34,35,36,37 ZP. Pokud ve smlouvě bude sjednána mzda, týdenní pracovní doba apod., bude se muset zaměstnavatel při změně se zaměstnancem dohodnout!Souhlas s vysíláním na pracovní cesty může být, i když by se dalo říci, že to je v rozporu s dobrými mravy a zaměstnanec se tím předem vzdává svých práv,což je neplatné.Ale my to tam máme taky. Konkurenční doložku (viz. ve vzoru bodu 11) lze uzavřít jenom při dodržení podmínek § 310 ZP (nelze uzavřít při zkušební době a za každý měsíc, po který zaměstnanec nebude vykonávat shodnou činnost mu náleží peněžité vyrovnání ve výši průměrného výdělku!).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
30. 11. 2009 10:49
Prosím, můžete mi poslat někdo odkaz na novou pracovní smlouvu. Neprošla nám ta co tady ve firmě byla kontrolou bezpečnosti práce. Děkuji všem.