Re: Nepl.volno po ukonč.rod.-jak dlouho?
zam-tele nezajímá, do kdy máte rodič. příspěvek
do kdy jste požádala zam-tele o rodič. dovolenou? Ze zákona jste mohla požádat max. do 3 let dítěte.
Pokud jste tedy požádala do 3 let dítěte, potom 1. prac. den po 3. naroz. dítěte byste se měla vrátit do práce. Pokud se vrátit nechcete, potom byste to měla zavčasu řešit. Buď si požádáte o neplac. volno, ale to může, ale nemusí zam-tel povolit čerpat. Pokud ho povolí čerpat, potom záleží na dohodě, jak dlouho Vám povolí čerpat. Pokud budete v kateg., za kterou je plátcem ZP stát, potom se z nepl. volna nic neplatí. Pokud ho nepovolí čerpat, potom byste měla zavčas dát výpověď (2 měs. výpovědní lhůta), proto to řešte s předstihem ještě na rodič. dovolené, abyste se potom nedostala do problémů (že nebudete moci nastoupit do práce apod.). Nebo se můžete také dohodnout na uk. PP k určitému dni. Není nárok na odstupné.
Tak pokud bude dítě ve školce jen 4 h denně, tak se zajděte na svoji ZP zaregistrovat jako osoba celodenně a řádně pečující o dítě do 7 let (při maximálně 4 h denně ve školce je tato podmínka splněna) a tím budete pojištěna státem a nemusí se odvádět zdravotní pojištění. Potvrzení o této registraci přinesete zaměstnavateli pokud Vám povolí nepl. volno. Nepl. volno můžete mít tak dlouho, na jaké době se dohodnete. Ale nahoře píšete, že budete žádat o prodloužení rodičovského příspěvku. To asi nepůjde, protože jste si přece vybrala variantu délky pobírání a tu vyčerpáte a dále Vám rodičák nenáleží. Leda by dítě bylo zdravotně postižené - to pak lze rodičák pobírat do 7 let.
Nahlásí zdr. pojišťovně jen ukončení rodičáku a povede Vás na neplaceném volnu s tím, že se pojištění odvádět nebudete, protože budete nadále pojištěna státem z titulu osoby, která celodenně pečuje o dítě do 7 let (když se takto zaregistrujete na své ZP, jak jsem psala). Ale píšete, že dítě je zdravotně postižené, takže předpokládám, že budete žádat o rodičovský příspěvek do 7 let, ne? V tom případě žádné ukončení pobírání rodičáku hlásit nebude, když ho budete pobírat dál - a Vy budete pojištěna státem z titulu osoba pobírající rodičovský příspěvek.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
30. 11. 2009 12:05
Dobrý den, mám dotaz, v červenci mi skončí rodičák, budu si žádat o prodloužení rod.příspěvku, ale stejně bych do práce pak měla nastoupit ne? Když bych si zažádala o neplacené volno na jak dlouho do jde a jak se to s SP a ZP a co to znamená pro zaměstnavatele, nic za mě platit nebude ne?