Náklad roku 2008

• (neregistrovaný)

30. 11. 2009 14:40

Dobrý den,

převzala jsem účetnictví jedné firmy - v dost katastrofálním stavu - díky jedné paní účetní od odběratele jsem se dopátrala toho, že v roce 2008 nemáme zaúčtované 2 faktury - v nákladech to dělá něco kolem 120tisíc. Vedení se přes riziko kontroly z FÚ rozhodlo pro dodatečné přiznání. Mohu fakturu zaúčtovat do roku 2009, ale jak na MD proúčtovat? Napadla mě 383 a do roku 2008 proúčtovat interním dokladem 5xx/383, ale nevím, jestli je to takhle možné? Daňová poradkyně mi (zatím jen ve spěchu) říkala něco o proúčtování přes 429nebo 428, ale to jsem po pravdě už vůbec nepobrala. :)

Díky za rady, jsem v tomhle začátečník.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 12. 2009 5:56

annonym (neregistrovaný)

Re: náklad roku 2008
      Po schválení účetní závěrky se postupuje podle bodu 6.1. písm b) ČÚS č. 019 Náklady a výnosy a opravy nákladů nebo výnosů minulých účetních období účtují na účtech nákladů a výnosů, kterých se týkají.
      Pouze v případě, že jde o významnou částku těchto oprav, považují se za mimořádné náklady nebo výnosy, t.j. na vrub účtu 58x. Zároveň musíte opravit i zaúčtování daně z příjmů za rok 2008.
      V dodatečném DaP k dani z příjmů za rok 2008 upravíte základ daně z příjmů a náklad zaúčtovaný v r. 2009 bude daňově neuznatelný (uvedete v DaP za rok 2009 na ř. 40).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).