Re: náklad roku 2008
Po schválení účetní závěrky se postupuje podle bodu 6.1. písm b) ČÚS č. 019 Náklady a výnosy a opravy nákladů nebo výnosů minulých účetních období účtují na účtech nákladů a výnosů, kterých se týkají.
Pouze v případě, že jde o významnou částku těchto oprav, považují se za mimořádné náklady nebo výnosy, t.j. na vrub účtu 58x. Zároveň musíte opravit i zaúčtování daně z příjmů za rok 2008.
V dodatečném DaP k dani z příjmů za rok 2008 upravíte základ daně z příjmů a náklad zaúčtovaný v r. 2009 bude daňově neuznatelný (uvedete v DaP za rok 2009 na ř. 40).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
30. 11. 2009 14:40
Dobrý den,
převzala jsem účetnictví jedné firmy - v dost katastrofálním stavu - díky jedné paní účetní od odběratele jsem se dopátrala toho, že v roce 2008 nemáme zaúčtované 2 faktury - v nákladech to dělá něco kolem 120tisíc. Vedení se přes riziko kontroly z FÚ rozhodlo pro dodatečné přiznání. Mohu fakturu zaúčtovat do roku 2009, ale jak na MD proúčtovat? Napadla mě 383 a do roku 2008 proúčtovat interním dokladem 5xx/383, ale nevím, jestli je to takhle možné? Daňová poradkyně mi (zatím jen ve spěchu) říkala něco o proúčtování přes 429nebo 428, ale to jsem po pravdě už vůbec nepobrala. :)
Díky za rady, jsem v tomhle začátečník.