Re: Slovák- dvě rodná čísla
Jen názor bez záruky: Slovák má pravděpodobně SLOVENSKÉ rodné číslo ve svém OP, ale ve zdravotním průkazu má cosi "jako" rodné číslo, které je ve skutečnosti evidenčním číslem pro ČESKOU zdravotní pojišťovnu, u níž je tady v ČR pojištěn. Dokonce může mít ještě třetí podobné číslo pro SSZ :-/
Pokud tedy vyplňujete českou neschopenku pro české instituce, musíte vypsat to číslo, které mu pro pobyt v ČR přidělila česká zdravotní pojišťovna.
Nám se stal podobný případ - jen s rozdílem, že OSSZ nechce proplatit neschopenku až do doby, kdy zaměstnanci bude přiděleno rodné číslo, o které si musel zažádat na cizinecké policii (pro zajímavost - vyřízení této žádosti trvá měsíce až roky) :-)
Pro cizince ktere nemaji přidelene RČ ZP přidělují císlo pojištěnce. Pokud RČ má měl by nahlasit změnu na ZP a ta mu výdá novou kartičku,-- tohle jsme absolvovaly u VZP
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 11. 2009 20:01
Dobrý večer,
chci se s Vámi podělit o novou zkušenost.
Máme zaměstnaného Slováka na HPP.
Pán marodil, přišla mu zpět neschopenka, že lékař uvedl špatné rodné číslo....
Pán má ve slovenském Občanském průkazu napsáno rodné číslo dle datumu narození ...a pozor na kartičce zdrav. pojišťovny jiné.
Příklad : narozen...11.2.1970....Rč...700211/1234
a na kartičce pojišťovny.....700261/4513.
Oba dokumenty jsem jsem měla v ruce.
Na můj dotaz u lékaře mi sdělil, že pro něj je podstatná kartička ZP a , že neopraví neschopenku.
Na ZP mi vysvětlili, že si přidělují interní RČ. Tak jsem volala na sociálku...paní se velmi divila a nakonec neschopenku proplatí a stačí kopie obou dokumentů.
Už jste se s tím setkali?
Hezký den Monika.