Záloha na zboží EUR-POHODA

• (neregistrovaný)

1. 12. 2009 11:35

Firma dostala zálohovou fakturu 19.11. kurz 25,59 ,platba 20.11 kurz 25,885 a konečná faktura 30.11. kurz 26,13.
    Správný postup?
    Přij.záloh.faktura /rozepsat položky/celkem 425.876,20Kč (16642,29EUR)
    úhrada záloh.faktury/banka 430.785,68Kč (16642,29EUR)
    přijatá faktura 434.863,04Kč ( 16642,29EUR)
    kurz rozdíl xxx

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 12. 2009 13:14

zuzana J (neregistrovaný)

Re: Záloha na zboží EUR-POHODA
      Kurzový rozdíl vzniká u platby - přepisu (banka - záloha)
      pak u párování zálohy - faktury. Účtuji na 563xxx (může i 663xx)

• 1. 12. 2009 21:46

Kája2 (neregistrovaný)

o zálohové faktuře se neúčtuje, až o uhrazené záloze. Takže kurzový rozdíl vzniká pouze při uplatnění zálohy v přijaté faktuře. Pohoda mám pocit toto pohlídat nedokáže a kursový rozdíl je nutné doúčtovat v interních dokladech. Proto doporučuji zavést zálohovou fakturu do Pohody v kursu platby zálohy (ale ani jiný kurs nevadí) . Nevím, co myslíte rozpisem položek.

• 2. 12. 2009 6:53

jc (neregistrovaný)

právě mě se jedná o kurz, program umožní zapsat zálohovku bez zaúčtování pak úhradu to je jasné a konečnou fakturu, ale vždy je jiný kurz tudiž vznikne dvakrát kurz.rozdíl... rozepsání položek? program umožní už v zálohovce rozepsat konkrétní zboží položkově nebo jen zapsat celkovou částku, proto se ptám zkušenějších v POHODě

• 2. 12. 2009 7:06

Kája2 (neregistrovaný)

Dle mého mínění není nutné v zálohové faktuře vyplňovat položky, jelikož se o nich stejně neúčtuje. Pokud se jedná o zboží, není nutné to vyplňovat ani v přijaté faktuře, pokud k tomu není zvláštní důvod. Pokud vedete sklady, tak na příjmku.

Kurzový rozdíl bude podle mě jeden, jak jsem psal výše.

• 2. 12. 2009 8:40

L. (neregistrovaný)

Kurzový rozdíl - zúčtovaný vzniká jen jednou, a to mezi konečnou fakturou a zaplacenou zálohou.
      Kurzový rozdíl mezi předpisem zálohovky a její úhradou je jen evidenční údaj, který se pro informaci objeví v okénku likvidace zál. faktury - není nikde zúčtován, což je správně (s tímto mají mnohé programy potíž).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).