Re: Krátkodobý bankovní úvěr - účetnictv
K úvěru nebudete zakládat nový bankovní účet. Úvěr účtujete na 231. Já mám tedy 562 raději rozdělenu na několik analitik (k běžnému účtu, ke krátkodobým úvěrům, ke kreditní kartě apod)
Teď se omlouvám, ale moc jsem dotaz nepochopila, nerada bych poradila špatně. Proč chcete dělat analytiku na bú?
dám příklad: firma má zavedený běžný účet u komerční banky, žádný jiný běžný účet již nevede, takže v účetní osnově je pouze 1 účet 221, žádná analytika.
Firma si veme krátkodobý úvěr např. u ČSOB, který je např splatný do 9 měsíců a je ve smlouvě stanoveno, že splátky jistiny a úroků budou prováděny 1 x za měíc k 20. v měsíci z běžného účtu, který firma vede u KB. Výpisy z krátkodobého úvěru budou zasílány 1x měsíčně.
Účtování:
přijetí úvěru z ČSOB na běžný účet u KB: 221/231 500.000,-
splátka úvěru : 231/221 např. 15.000,-
splátka úroku : 562/221 např. 1.500,-
Toto účtování vidím jako jednoduché, žádnou analytiku tedy já ve firmě k běžnému účtu nevedu, ani by mi to program nedovolil. Jo kdyby firma vedla vícero běžných účtů, tak ano, ale abych k 1 sjednanému běžnému účtu vedla v účetnictví např. 3 analytické účty, tak to nevedu. to bych se pak asi nedomluvila s programem.
Ano, tak to máme taky u KB, ale u ČMZRB jsme museli úvěrový účet založit, vložit na něj 1500, a když jsme chtěli proplatit Fa z úvěru, banka nám ji zaplatila sama, ne jak u KB, kdy nám peníze poslali přímo na náš běžný účet. A pak zase my z BÚ posíláme splátky úvěru na tento účet a navíc samozřejmě úroky a nějaké poplatky, takže vlastně máme pořád na tomto účtu i zůstatek těch
1500. Tak proto se ptám jak to udělat abych se v tom nezamotala. Co myslíte? Děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 12. 2009 12:59
Dobrý den,
prosím o radu, firma si vzala úvěr, který bude splacen do půl roku, tedy účtovat se bude na 231.
Na účtě 221 máme běžný účet
musím založit tedy úvěrový účet třeba na 221.100?
a pak tedy z úvěrovýho účtu odeslaná částka 261/221.100
a přijetí na běž. účet 221/261? Ale jak tam zanést ten účet 231???
zatím jsem to zaúčtovala jen 221/231 ale nevím jestli to mám brát přes peníze na cestě nebo jen tak. Výpis z úvěrového účtu zatím nemám.
Nyní jsou ztržené z běžného účtu úroky úvěru a ty zaúčtovat jak?
nějak jsem se do toho zamotala prosím o radu. Díky Jana