Re: Bonus_podpora/jiřku,xy,VH,Renatu,Líb
Také bonus do výdělků pro přídavky a soc.dávky nepočítám (v těch jejich formulářích je to i napsané, že se uvádí bez bonusů) ani pro výpočet čisté mzdy pro účely ÚP. Nevím, zda ho počítat v případě potvrzování příjmu pro půjčky, tam bych ho asi počítala.
díky za reaci, pro přídavky a soc. přísp. vím, to je ošetřeno zákonem, ale jak byste zdůvodnily, proč nezapočítat bonus do výdělku pro podporu ...? Pokud se podíváte, prosím, na můj první příspěvek a "pojedete" dle ZP a ZDP, mně by bonus do výpočtu průměrného výdělku - s odkazem v ZP na ZDP, "spadl" ...
>>>>Dobrý den, kolegyňky, dívala jsem se do historie a
>>>>našla jsem "jen" bonus versus exekuce. Mne by
>>>>zajímalo
>>>>jak řešíte bonus a stanovení výdělku pro podporu.
>>>>Započítáte bonus či nezapočítáte ...? To bude možná
>>>>stejný
>>>>dvojjaký problém jako bonus-exekuce ... anebo je to
>>>>jasné ..? Já bych bonus započítala, tzn. navýšila
>>>>čistý
>>>>výdělek o bonus a "vidím" to i ve stanovení čistého
>>>>prům.výdělku dle ZP § 356 odst. 3 - odečtením
>>>>pojistného a zálohy na dani s odkazem na ZDP § 38 h)
>>>>kde v
>>>>odstavci 3 snižuji o daňové zvýhodnění. Sice zákon
>>>>nezmiňuje vysloveně odečet do mínusu, což znamená
.
>>>
>
>
já také neuvádím, na potvrz. pro účely podpory se počítá s daní (do nuly), i na školení nám to kdysi říkali, že se to má tak počítat
vezmu to na jiném příkladu, který je sice z jiného soudku, ale také se tam s bonusem nepočítá, i když ze zákona na něj má zam-ec nárok.
Pokud je firma v insolvenci, může zam-ec požádat až o 3 dlužné mzdy ÚP. Tam mu vyplatí mzdy (nějak málo přes 30 tis./měs. je maximum - v čistém) a o zbytek si musí požádat insolvenčního správce firmy, pokud jeho čistá mzda byla vyšší nebo je dluh za více než 3 měsíce.
Pokud má dotyčný příkl. 14 000 čistého, ale i s bonusem na děti, potom mu z ÚP vyplatí čistý příjem, ale bez bonusu na děti (o ten si pak musí požádat v ročním zúčtování na FÚ, pokud ho chce vyplatit)
daňové bonusy totiž ÚP v těchto příp. také nevyplácí
domnívám se, že nemůže ÚP vyplácet bonus z toho důvodu, že to je starost jiné instituce (nemůže za tuto instituci převzít pravomoci)
á také neuvádím, na potvrz. pro účely podpory se
>počítá s daní (do nuly), i na školení nám to kdysi říkali,
>že se to má tak počítat
>vezmu to na jiném příkladu, který je sice z jiného
>soudku, ale také se tam s bonusem nepočítá, i když ze
>zákona na něj má zam-ec nárok.
>Pokud je firma v insolvenci, může zam-ec požádat až o
>3 dlužné mzdy ÚP. Tam mu vyplatí mzdy (nějak málo přes
>30 tis./měs. je maximum - v čistém) a o zbytek si musí
>požádat insolvenčního správce firmy, pokud jeho čistá
>mzda byla vyšší nebo je dluh za více než 3 měsíce.
>Pokud má dotyčný příkl. 14 000 čistého, ale i s
>bonusem na děti, potom mu z ÚP vyplatí čistý příjem, ale bez
>bonusu na děti (o ten si pak musí požádat v ročním
>zúčtování na FÚ, pokud ho chce vyplatit)
>daňové bonusy totiž ÚP v těchto příp. také nevyplácí
>domnívám se, že nemůže ÚP vyplácet bonus z toho
>důvodu, že to je starost jiné instituce (nemůže za tuto
>instituci převzít pravomoci)
Také děkuji za vaši reakci, ale to je také něco jiného. S insolvencí mám zkušenost, ÚP není plátce mzdy, proto nemůže poskytnout bonus, ale ani základní měsíční slevu. Ale pořád to neřeší otázku proč nezapočítat bonus do výdělku pro podporu. Že to říkali na školení, beru, ale pokud si to chci ověřit a jdu do zákona, pořád mi vychází, že započítat ano. Sice se v ZDP hovoří o odečtu daňového zvýhodnění, ale pokud odečtu "do bonusu", pak bych pokračovala ve výpočtu a bonus přičetla ...Možná to bude stejné jako když existují 2 právní výklady na bonus/exekuce, tam se právníci také neshodnou ... Na bonus se prostě v OSŘ zapomnělo, je opomíjen i pro zákon o zaměst., i když se vlastně vychází ze zákoníku práce, ale tam je právě odkaz na příjmovku, a proto mi to stále tak vychází ..., netvrdím, že je můj názor správný, proto jsem ráda, když to mohu s vámi probrat, ale zatím žádné zásadní proti jsem nezaznamenala, jen že bonus do výdělku pro podporu nezapočítáváte.
navrtala jste mi brouka do hlavy, budu to muset ověřit, jak by to s tím bonusem v příp. podpory mělo být (jen musím přemýšlet, kde to mám ověřit, aby to bylo správně)
mám obavy, aby to na ÚP úřednice vůbec věděly, jak to má správně být (ohánějí se zákonem a to, co vyplní zam-tel, podle toho platí)
ale kontroly na zam-tele mohou přijít, zda správně určil průměr pro výpočet podpory
:-) já mám docela zajímavou zkušenost s ÚP - úřednice z ÚP posílají k nám uchazeče, kteří mají dle jejich názoru špatně vyplněný výdělek - k nám, do účetní firmy, abychom jim ho přepočítali ... docela síla, ne :) Oni ze své pozice mají právo při pochybách výdělek přepočítat, ne cizí účetní firma, já si tedy o ÚP iluzi nedělám, že by věděli. Tím je nechci podceňovat, nejsou určitě všichni stejní, je to - jako jinde - o lidech, ale pár zkušeností s různými ÚP již mám ... Nehledě na to, že výpočet vychází ze ZP a to bych měla znát já jako mzdová účetní, ale oni také, jelikož jim právo k přepočtu dává jejich zákon. No, pořád se motám dokolečka, nemyslela jsem si, že to tu rozřeším, ale přesto jsem vážně vděčná za vaše podněty a za to, že si dáte i čas s odpovědí. Moc děkuji a přeji pěkné dny sváteční :)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
1. 12. 2009 15:28
Dobrý den, kolegyňky, dívala jsem se do historie a našla jsem "jen" bonus versus exekuce. Mne by zajímalo jak řešíte bonus a stanovení výdělku pro podporu. Započítáte bonus či nezapočítáte ...? To bude možná stejný dvojjaký problém jako bonus-exekuce ... anebo je to jasné ..? Já bych bonus započítala, tzn. navýšila čistý výdělek o bonus a "vidím" to i ve stanovení čistého prům.výdělku dle ZP § 356 odst. 3 - odečtením pojistného a zálohy na dani s odkazem na ZDP § 38 h) kde v odstavci 3 snižuji o daňové zvýhodnění. Sice zákon nezmiňuje vysloveně odečet do mínusu, což znamená přičíst bonus, ale vychází mi to tak . Jaká je prosím praxe u vás ? Započítáte bonus do výdělku pro stanovení podpory v nezaměstnanost nebo k němu nepřihlédnete ? Děkuji.