Re: Náhrada škody - vykradení automobilu
V tom případě bych to řešil škodním řízením za účasti zaměstnance, kde je třeba rozdělit škodu- odcizený nb- nezabezpečil dle pokynu a převzetí, nehal v autě, odpovídá v plném rozsahu- nahradí nebo zaplatí. Další škoda- na autě-bylo auto zabezpečeno dle pokynu zaměastnavatele a přesto zloděj rozbil a ukradl, pak je škoda na autě na konto zloděje ane zaměstnance, takže toto mu nemůžete dát k náhradě. On musí uhradi NB a tím to je vyřízeno.(pokud nebyly odcizeny ještě další věci,svěřené na potvrzení).
Děkuji.
Ještě mám dotaz k tomu zabezpečení auta.
Rozumím tomu dobře, že když by auto zabezpečila (zamknula) např. na parkovišti u obchodního partnera v rámci pracovní doby, nic by hradit nemusela, ale když by auto nechala zamknuté stát na parkovišti mimo pracovní dobu (služební auto má poskytnuto i k soukromému užití), náhradu škody za okno by hratit musela?
Monča
ele a přesto zloděj rozbil a ukradl, pak
>>je škoda na
>>autě na konto zloděje ane zaměstnance, takže toto mu
>>nemůžete dát k náhradě. On musí uhradi NB a tím to je
>>vyřízeno.(pokud nebyly odcizeny ještě další
>>věci,svěřené na potvrzení).
>
>Děkuji.
>Ještě mám dotaz k tomu zabezpečení auta.
>Rozumím tomu dobře, že když by auto zabezpečila
>(zamknula) např. na parkovišti u obchodního partnera v rámci
>pracovní doby, nic by hradit nemusela, ale když by
>auto nechala zamknuté stát na parkovišti mimo pracovní
>dobu (služební auto má poskytnuto i k soukromému užití),
>náhradu škody za okno by hratit musela?
>
>Monča
ne, tak ne, pokud by zam-tel při předávání auta nařídil, že v mimopracovní dobu bude např. v garáži, v uzavřeném dvoře a pod. a řidič toto nesplnil, pak by odpovídal, pokud má auto k soukr.užívání a může parkovat na parkovišti u bydliště, tak je to OK, uzamkl, šel domů, zloděj ukradl NB, který tam neměl co dělat, ten zaplatí, ale škodu na autě lze vymáhat na zlodějio, příp. z pojištění.
Ještě mě k tomu napadla jedna věc - to sklo bylo rozbité kvůli tomu, že zaměstnanec nechal v autě notebook. kdyby tam notebook nenechal, zloděj by sklo nerozbil, protože by neměl co ukrást. takže by se dalo říct, že za rozbití skla může zaměstnanec, i když neúmyslně. nebo ne?
no tak, Vy chcete za každou cenu zaplatit okno od zaměstnance? Lze konstatovat, že k rozbití okna auta došlo v příčinné souvislosti s krádeží NB, ale zloděj konal sám o své vůli, rozbil, poškodil, mohl ukrást autoradio nebo škrabku na sníh, vybral si NB, skutečně za okno nemůžete vinit zam-ce. Zloděj porušil zákon tím, že rozbil, dále tím, že ukradl, zam-nec porušil pracovní povinnosti tím, že nechal v autě NB. Rozbití okna musí krýt havarijní pojistka, alespoň myslím, odc.NB asi těžko, nevím, jak to máte či nemáte nastaveno.
Děkuji. Mě jde o to, že zaměstnavatel mi dal částku, nebyl schopný mi to rozdělit, jen řekl je to za to a to a udělej k tomu dokumenty. samozřejmě od něj požaduji ať mi dá k tomu podklady a chtěla jsem vědět, jak mám případné námitky kdyžtak argumentovat. děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
1. 12. 2009 16:12
Dobrý den.
Našemu zaměstnanci vykradli služební automobil, ze kterého se ztratil notebook s kartou na mobilní připojení. Věc byla nahlášena na policii ČR,řízení ještě není uzavřeno.
Zaměstnanec nemá uzavřenou žádnou pojistku.
Celková škoda byla vyčíslena na 30000,- Kč.
Jakým způsobem můžeme po zaměstnanci tuto škodu požadovat? Napíšeme dopis, ve kterém ho seznámíme s výší škody a dále Dohodu o srážkách ze mzdy, ve které uvedeme, jakým způsobem bude splácet?
Děkuji.
Monča