Re: Zrušení PP ve zkušební době a PN
Teď jsem tady hledala ještě staré odpovědi, někdo píše, že PP byl zrušen, jiný, že trvá ještě 14 dní, o co se tedy opřít, který výklad zákona je ten pravý? Jiřka1 odpovídala, pokud se dohodli a byl zam-nec v pořádku a až poté odešel k lékaři, tak PP byl zrušen, ale dá se to použít i v našem případě? den navíc byla dobrá vůle zam-tele, teď má platit dalších 14, nehledě na to, že PN je od psychiatra, místo pobytu ve vsi za Prahou, vycházky neomezené :-O
Děkuji předem za pomoc
kdybyste si pořádně pročetl diskuzi k tomuto téma, tak byste zjistil, že jste měli rozvázat PP ve zkušební době až úplně poslední pracovní den a to po skončení směny - pak by v tom nebyl problém. Bohužel v tomto případě nelze ukončit PP ke 13.11., jelikož od 13.11. je v PN a musíte mu zaplatit náhradu mzdy (zákaz výpovědi v prvních 14-ti dnech PN pokud se jedná o zrušení PP ve zkušební době)
děkuji za odpověď, já jsem ji pročetla, ale je tam např.
Buď si to s něčím pletete nebo zaměstnavatel postupoval chybně. V prvních 2 týdnech zaměstnavatel vyplácí NÁHRADU mzdy (tzn. náhradu za ušlou mzdu v nemoci) a ne nemocenskou. Když pracovní poměr skončí, tak už nejste zaměstnancem, žádná mzda Vám neuchází a tudíž ani nenáleží náhrada. Pokud kolegovi skutečně pracovní poměr skončil 30.5. (a to určitě skončil, pokud měl tento den smluvený v době určité) a kolega začal 30.5. marodit, tak mu od zaměstnavatele nenáležela náhrada mzdy žádná. Pouze pokud mu nemoc trvala déle než 14 dnů, tak mu od 15. dne náležely nemocenské dávky od sociálky. S touto odpovědí si můžete být jistý na 100%.
Autor zprávy: Jiřka1
Čas zápisu: 30.11.2009 20:53 z adresy 80.90.128.xxx
v našem příp. šlo o zrušení PP, ale obě strany podepsaly souhlas a další věc je, že pokud by normálně pracovala i 13.11. a u dr.řekla, že je od 12.11. nemocná, tak on jí to může napsat až 3 dny zpětně, to by zam-tel stejně platil.....?
Prosím vás, docela dost se to tady letos probíralo, tak si pročtěte pořádně diskuzi. V prvních 14-ti dnech nemoci nelze zrušit PP ve zkušební době, tzn. že výpověď ke dni 13.11. dle mého názoru neplatí - to byste porušili § o zákazu výpovědi.... Docela dost se toho tady letos opravdu psalo, chce to jen POŘÁDNÉ ČÍST... Bohužel mu musíte zaplatit prvních 14 dní náhradu mzdy, jelikož výpověď ke 13.11. neplatí - pokud by onemocněl až 14.11. tak byste mu žádnou náhradu mzdy nevypláceli, jelikož by už nebyl Vašim zaměstnancem, ale on šel marodit v době, kdy byl Vašim zaměstnancem a v jeho případě platí zákaz výpovědi v prvních 14-ti dnech nemoci - tak si to přeberte jak chcete a hlavně si nepleťte dojmy s "průjmy"
ale chápu to moc dobře a už s těmi narážkami prosím vás přestaňte - už níže jsem Vám psala, že jsem to napsala tak, abych nemusela vypisovat pořád dokola každému tazateli §, ale toto zase nechápete vy... No nic, s právníky je těžké vyjít, ti mají svojí hlavu
Tak od vás to tedy taky sedí - vy mě znáte, že máte tu drzost mi psát, že to ode mě sedí"? Nemáte důvod mi takhle odpovídat, já nemíním každému tazateli vypisovat § (tak jako vy), ale ve stručnosti co nejlépe odpovědět. Pokud se Vám moje odpověď nelíbila, tak s tím nic nenaděláte, a Vaše odpověď mě opravdu nerozhodí. Tazatelka a hlavně vy Pájo si pořádně přečtěte diskuzi, která zde v letošním roce probíhala a tazatelka ať se podle toho nějak rozhodne - nakonec ona je za to odpovědná. A pro příště si Pájo takové narážky nechejte pro sebe. Děkuji a přeji pěkný zbytek dne.
Ale to jste na velkém omylu, já se na nikoho nevytahuju, protože každý ovládáme něco jiného. Narozdíl od Vás - z Vašich odpovědí mi vyplývá jediné - vy jste prostě nejchytřejší, že jo... :-) Taky jsem už jednou četla diskuzi, ve které jste psal(a) blákoly.. :-))
Ale Vám jsem paní tazatelko neodepisovala zas tak epříjemné, jen jsem něco napsala a vy se podle toho nějak zařiďte. Pokud byste si přečetla ze pár diskuzí, tak to byste teprve potom zjistila, co je to "nepříjemně". Já jsem Vám narozdíl od Vás slušně popřála hezký den :-)
dobře, tak extra pro Páju - nepletu si pojmy ani průjmy, speciálně tedy pro Vás uvádím, že se nejedná o zákaz výpovědi (to je ten můj blábol), ale o zákaz zrušení PP ve zkušební době v prvních 14-ti dnech nemoci - holt jste mě přesvědčil o jediném a to, že právníci opravdu lpí na slovíčkaření... :-)) tak doufám, že se Vám už ulevilo a je Vám líp, protože já se cítím báječně :-)))
Až nebudeme aplikovat psané normy, ale normy morální nebo jiné, tak slova, slovíčka, jak chcete, pozbydou svého významu. Ano, aplikace právních norem je o slovech, ať se to někomu líbí nebo ne. A není na tom nic pejorativního, pro právníka je to práce jako každá jiná. Hezký den.
Re: prosím VH
Protože je tahle situace asi dost častá, hledala jsem na netu nějaké podrobnosti, bohužel jsem narazila jenom na článek, kde se píše, že ještě k tomuto neexistuje žádná judikatura. Názor je ten, že když je zrušen PP v době, kdy zaměstnanec není v PN, tak ani následné doručení zpětně by nemělo mít vliv na zrušení. Zaměstnavatel nemůže být podezírán z toho, že se chtěl vyhnout placení náhrady, protože v době zrušení nárok neexistoval.Nevím, jestli by tomu pomohla např. věta v dokladu o zrušení PP, že zaměstnanci se PP ruší ve zkušební době dne...při podpisu jako zaměstnavatel takto uplatněnou nemoc a nebudu tedy vyplácet náhradu, zaměstnanec má přece možnost postupovat podle ZP a podle něho neplatné ukončení napadnout co nejdříve.V takovém případě, pokud se nebudu chtít soudit, mohu co? Uznat neplatné ukončení PP vyplatit náhradu a následně zrušit v prodloužené zkušební době? Pokud ano, tak vlastně nemám co ztratit.Zajímá mě váš názor, a děkuji za něj.
>>>
>>>dobře, tak extra pro Páju - nepletu si pojmy ani
>>>průjmy, speciálně tedy pro Vás uvádím, že se nejedná
>>>o
>>>zákaz výpovědi (to je ten můj blábol), ale o zákaz
>>>zrušení
>>>PP ve zkušební době v prvních 14-ti dnech nemoci -
>>>holt jste mě přesvědčil o jediném a to, že právníci
>>>opravdu lpí na slovíčkaření... :-)) tak doufám, že se
>>>Vám
>>>už ulevilo a je Vám líp, protože já se cítím báječně
>>>:-)))
>>
>>Až nebudeme aplikovat psané normy, ale normy morální
>>nebo jiné, tak slova, slovíčka, jak chcete, pozbydou
>>svého významu. Ano, aplikace právních norem je o
>>slovech, ať se to někomu líbí nebo ne. A není na tom
>>nic
>>pejorativního, pro právníka je to práce jako každá
>>jiná.
>>Hezký den.
>
>Protože je tahle situace asi dost častá, hledala jsem
>na netu nějaké podrobnosti, bohužel jsem narazila
>jenom na článek, kde se píše, že ještě k tomuto neexistuje
> žádná judikatura. Názor je ten, že když je zrušen PP
>v době, kdy zaměstnanec není v PN, tak ani následné
>doručení zpětně by nemělo mít vliv na zrušení.
>Zaměstnavatel nemůže být podezírán z toho, že se chtěl vyhnout
>placení náhrady, protože v době zrušení nárok
>neexistoval.Nevím, jestli by tomu pomohla např. věta v dokladu
>o zrušení PP, že zaměstnanci se PP ruší ve zkušební
>době dne...při podpisu zrušení není zaměstnanace v PN.
a nebudu tedy jako zaměstnavatel takto
>uplatněnou nemoc akceptovat a nebudu tedy vyplácet náhradu, zaměstnanec má přece možnost postupovat podle ZP a podle něho
>neplatné ukončení napadnout co nejdříve.V takovém případě,
>pokud se nebudu chtít soudit, mohu co? Uznat neplatné
>ukončení PP vyplatit náhradu a následně zrušit v
>prodloužené zkušební době? Pokud ano, tak vlastně nemám co
>ztratit.Zajímá mě váš názor, a děkuji za něj.
omlouvám se za výpadek textu, nějak blbne myš běhá si sama kam chce
Dobrý den, já jsem svůj názor od doby, kdy jsme tady tuto otázku řešili, nezměnila - pracovní poměr skončí na základě jednostranného úkonu zaměstnavatele bez ohledu na následně uznanou PN a na zaměstnanci je, zda u soudu uplatní neplatné rozvázání PP. Pro srovnání - NS uznal, že pokud je zaměstnanec uznán práce neschopný zpětně, po doručení výpovědi (vím, že se jedná o jiný právní úkon), není rozhodující počátek PN, ale den, kdy lékař rozhodoval (= kalkul se neuznává). Z jiného pohledu - nemohu přehlédnout, že den je interval 24 hodin a že se práva i povinnosti pojí s jeho začátkem a koncem. Za zaměstnavatele bych se dovolávala legitimního očekávání a požadavku právní jistoty pro oba účastníky, protože jinak aby se zaměstnavatel obával, co zaměstnanec podnikne a kdy se hodí marod. Navíc, jak uvádíte, zaměstnavatel se zrušením PP ve zk. době nechtěl vyhnout placení náhrady, a to bylo důvodem, proč byl zákaz uzákoněn (=jeho úkon nemůže být posuzován jako úkon proti záměru zákonodárce). Nesouhlasím ani s tím, co tady bývá navrhováno - aby zaměstnavatel oznámil zrušení PP na konci pracovní směny, a to k témuž dni. Jednak respektuji i pořádkové lhůty (za nedodržení zrovna této byla už uložena pokuta 250 tisíc), jednak jak jsem uvedla, den je interval 24 hodin, takže bych si stejně nepomohla. Argumentaci u lékaře v tom smyslu, že v pracovní době zaměstnanci nic nebylo, považuji za nesmysl. Takže si počkáme, zda se některý ze zaměstnanců neplatnosti dovolá a jak soud rozhodne. Hezký den.
Re: díky
>>>>>
>
>
>
>Dobrý den, já jsem svůj názor od doby, kdy jsme tady
>tuto otázku řešili, nezměnila - pracovní poměr skončí
>na základě jednostranného úkonu zaměstnavatele bez
>ohledu na následně uznanou PN a na zaměstnanci je, zda u
>soudu uplatní neplatné rozvázání PP. Pro srovnání - NS
>uznal, že pokud je zaměstnanec uznán práce neschopný
>zpětně, po doručení výpovědi (vím, že se jedná o jiný
>právní úkon), není rozhodující počátek PN, ale den, kdy
>lékař rozhodoval (= kalkul se neuznává). Z jiného
>pohledu - nemohu přehlédnout, že den je interval 24 hodin
>a že se práva i povinnosti pojí s jeho začátkem a
>koncem. Za zaměstnavatele bych se dovolávala legitimního
>očekávání a požadavku právní jistoty pro oba účastníky,
>protože jinak aby se zaměstnavatel obával, co
>zaměstnanec podnikne a kdy se hodí marod. Navíc, jak uvádíte,
>zaměstnavatel se zrušením PP ve zk. době nechtěl
>vyhnout placení náhrady, a to bylo důvodem, proč byl zákaz
>uzákoněn (=jeho úkon nemůže být posuzován jako úkon
>proti záměru zákonodárce). Nesouhlasím ani s tím, co
>tady bývá navrhováno - aby zaměstnavatel oznámil zrušení
>PP na konci pracovní směny, a to k témuž dni. Jednak
>respektuji i pořádkové lhůty (za nedodržení zrovna této
>byla už uložena pokuta 250 tisíc), jednak jak jsem
>uvedla, den je interval 24 hodin, takže bych si stejně
>nepomohla. Argumentaci u lékaře v tom smyslu, že v
>pracovní době zaměstnanci nic nebylo, považuji za nesmysl.
>Takže si počkáme, zda se některý ze zaměstnanců
>neplatnosti dovolá a jak soud rozhodne. Hezký den.
děkuji moc VH za odpověď, já mezitím kontaktovala našeho právníka, tady je jeho vyjádření:
zrušení pracovního poměru je platné, protože fakticky při doručování zaměstnankyně ještě nebyla v pracovní neschopnosti, nicméně hrozí, že se bude platnost zrušení řešit soudně, zaměstnankyně bude sporovat čas převzetí zrušení a pak dojde ke konfrontaci neschopenky, kde je datum 12.11., a doručeného zrušení se shodným datem.
Časová souslednost bude záviset nejspíš na výpovědích svědků a spor se potáhne třeba několik let s nezanedbatelnými náklady.
Proto, zejména kvůli potenciálním nákladům, považuji za lepší dát jí zrušení znovu po uplynutí 14 dnů nechopnosti (což už vlastně nastalo).
Vzhledem k tomu, že si výpověď převzala osobně ve firmě a bylo tam 5 dalších zaměstnanců, tak bych do nevyplacení náhrady šla.
Pájo, děkuji za zastání..........
pořád se mi nechce věřit, že je možné, aby taková vychc..st mohla zam-ci projít, proto jsem se ptala, ale asi hloupost mého šéfa nebo spíše, on je prostě tak hodný, že se s každým chce rozejít v dobrém, tak jí dal ten den navíc.
tak to jsem také zkusila, PN má od psychiatra MUDr.Záleský (píše také knihy), do telefonu mi vynadal, že já nejsem odborník na nemoci a že nemůžu vědět, zda ve chvíli, kdy převzala u nás ve firmě výpověď byla zdravá a co je mi vůbec do toho a že se s námi nehodlá bavit, když jsem se ptala na neomezené vycházky reagoval podobně, musím říct, že se rozhoduji, zda si nepostěžovat ČLK, ale asi je to zbytečné, ZP to také nezajímá, přezkoumáním stavu u závodního lékaře také nic nezískáme, zaměstnankyni jsem volala, 2x mi položila telefon, že se musí poradit s jejich účetní, tak jsem se ptala s jakou, když je nemocná, hluk kolem ní dělal dojem, že někde pracuje a nemůže moc mluvit, NEMÁM SLOV, to je prostě BO...EL
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
1. 12. 2009 17:29
Prosím poraďte, 12.11. podepsáno se zam-cem zrušení PP ve zkušební době k 13.11. Zam-nec odešel k lékaři, poté přišla neschopenka také od 12.11. Je zrušení PP platné? V případě, že ano, jak bylo uvedeno v odpovědi z 30.11., platil by zam-tel náhradu v neschopnosti pouze do 13.11.?
Děkuji za odpověď