Proplacená dovolená při MD

• (neregistrovaný)

1. 12. 2009 20:28

Dobrý den, zaměstnankyně po ukončení nemoci nastoupila dne 2.9.2009 na MD. Z důvodu nemoci nemohla vyčerpat řádnou dovolenou, takže jí zbývá poměrná část 16,5 dne. Majitel firmy se rozhodl, že zaměstnankyni přilepší na vánoce a tak mi dal příkaz, abych jí tu dovolenou v listopadové výplatě proplatila. ale mne se to nezdá. Jelikož mzdy dělám pouze pro pět lidí a zkušenosti nejsou velké, chci se zeptat, můžu opravdu proplatit dovolenou nyní, nebo opravdu je jediná možnost jak za dovolenou získat peníze, že si zaměstnankyně zažádá bezprostředně po skončení MD? A jaký paragraf mám majiteli ukázat, že jinak tuto situaci nemůžu řešit?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 12. 2009 22:20

yx (neregistrovaný)

Re: proplacená dovolená při MD
      (2) Zaměstnanci přísluší náhrada mzdy nebo platu za 4 týdny nevyčerpané dovolené pouze v případě skončení pracovního poměru. Náhrada mzdy nebo
      platu za tu část nevyčerpané dovolené, která přesahuje 4 týdny, přísluší zaměstnanci nejen v případě skončení pracovního poměru, ale i v případě, že zaměstnanec nemohl tuto dovolenou vyčerpat do konce příštího kalendářního roku.

• 2. 12. 2009 8:44

xy5

mat. dovolená skončí 16.3.2010, pokud o čerpání (ne o proplacení!!!) dovolené (písemně) požádá tak, aby navazovala přesně na mat. dovolenou, bude v nekrácené formě, neboť ona vyčerpá 16,5 dne D z r. 2009 a tím, že se čerpaná dovolená a mat. dovolená počítá jako odprac. doba, bude mít v r. 2010 odpracováno více než 60 PD a vznikne jí nárok na celoroční nárok na dovolenou, tj. 20PD za r. 2010, které vyčerpá ihned po těch 16,5 dnech a pak by si měla také (písemně) zam-tele požádat o čerpání rodič. dovol. - max. do 3 let dítěte
      pokud PP trvá, v žádném příp. nesmíte dovolenou proplácet
      pokud jí chce přilepšit na Vánoce, tak ať jí dá nějakou odměnu (pozor na vyplnění ELDP)

• 2. 12. 2009 9:53

xy5

vše najdete v Zák.práce - oddíl Dovolená (např. § 217 odst. 5...)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).