Re: ZP u ZTP
Zákon o veř.zdr.poj. č.48/1997 Sb v § 7 jasně stanovuje, za které pojištěnce je plátcem ZP stát, jedná se o platbu v minimální výši....pokud zaměstnanec vydělá víc než je minimální mzda, pak se odvádí rozdíl pojistnho, který překročil tu minimální hranici...no, snad jsem to vysvětlila srozumitelně
Takže není pravda, co jsem slyšela, že když zaměstnáváme postiženého zaměstnance, že se ZP neplatí. Platí, i kdyby byl plátcem pojistného stát. Prostě ze mzdy, ať je jakákoliv, mu srazím ZP, přitom nesleduju minimální mzdu, tzn. pokud by měl mzdu nižší než 8000 Kč, nedoplácím do minima. Je to tak? Děkuji
ano, přinesl Vám rozhodutí o přiznání důchodu a také vždy do 15.2. potvrzení z OSSZ, že důchod (jaký - ČID, PID) pobírá, takže pokud má u Vás podepsané daň.prohl., má kromě slevy na popl. nárok na slevu i na invaliditu
protože je za něho plátcem ZP i stát, tak srážíte ZP ze mzdy, kterou dosáhne (nesledujete u něho MVZ pro ZP)
nevím, kde jste takovou informaci obdržela, že se ZP vůbec nesráží
pokud by se jednalo o DoPP, tam se ZP (ani SP) nesráží
Je to pravda jen částečně v tom případě, že byste zaměstnávali více než 50 % zaměstnanců pobírajících invalidní důchod (- to vám psala v odpovědi xy5).
Protože nepíšete, že by se vás to týkalo, srážíte pojistné z toho, co si vydělá. Pokud by měl méně než minimální mzdu, nedoplácíte do minima.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
1. 12. 2009 21:34
Prosím o radu, zaměstnáváme postiženého zaměstnance. Bylo mi řečeno, že se z jeho mzdy neplatí zdravotní pojištění, je to pravda? Děkuji