Re: Neschopenka nebo dovolená?
Pokud ZA nechce neschopenku uplatnit, odevzdává se ošetřujícímu lékaři, který ji vystavil a ten ji stornuje (neodešle na OSSZ). Pokud DPN vystavila nemocnice, tak ať si zaměstnanec dojde na vaší OSSZ a tam ji stornuje sám. Protože OSSZ sleduje podpůrčí dobu, tak aby neměl zaměstnanec nějaký problém.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
2. 12. 2009 9:24
Dobrý den,
mám tu zaměstnance, který podstoupil zákrok v nemocnici, kde mu samozřejmě hned vystavili neschopenku. Přišel však za mnou s tím, že si neschopenku uplatnit nechce a že po třech dnech „dovolené“ bude opět chodit do práce. Doklad o pracovní neschopnosti mi neodevzdal s tím, že po státu žádné peníze nechce a že po třech dnech bude fit.
Mohu zaměstnance nějak nutit k tomu, aby mi neschopenku odevzdal? Má od svého nadřízeného podepsanou propustku na dovolenou na první tři dny nemoci. Mohu se chovat tak, jako že nic nevím? Když to vezmu tak, že by mi opravdu odevzdal jen tu propustku a o nemoci mi neřekl, tak bych se to vlastně odjinud nedozvěděla. Mohu to tedy nechat plavat? Provinil se vlastně zaměstnanec tím, že mi neschopenku neodevzdal a ne já, která nic nevím...
Prosím, poraďte!
Děkuji Marcela