Re: odchod do důchodu u žen
a to jste vyčetla prosím kde? V zákoně o důchodovém pojištění (§ 32 odst. 4) se píše:
"Podmínka výchovy dítěte pro nárok ženy na starobní důchod je splněna, jestliže žena osobně pečuje nebo pečovala o dítě ve věku do dosažení zletilosti alespoň po dobu deseti roků. Pokud se však žena ujala výchovy dítěte po dosažení osmého roku jeho věku, je podmínka výchovy dítěte splněna, jestliže žena osobně pečuje nebo pečovala o dítě ve věku do dosažení zletilosti aspoň po dobu pěti roků; to však neplatí, pokud žena před dosažením zletilosti dítěte přestala o dítě pečovat."
Nějak jsem tam nepřečetla Vámi uváděných 6 měsíců...
Takže jsem se poptala i na OSSZ a tam mi taky říkali, že stačí aby o dítě pečovala půl roku, ovšem v zákoně jsem se dočetla něco jiného...tak kde je pravda...to by mě docela zajímalo:))
Dobrý den, mám dotaz, naší zaměstnankyni se blíží
>>odchod do důchodu a ptala se mě, jak je to s počtem
>>dětí,
>>které vychovala. Paní porodila 3 děti, ale jedno v
>>1,5 zemřelo. Nedokázala jsem jí odpovědět na to, zda
>>se
>>i toto dítě u ní započítává. Děkuji za odpovědi.
>
>§ 32, odst. 4 zákona č. 155/1995 Sb.
>Takže jsem se poptala i na OSSZ a tam mi taky říkali,
>že stačí aby o dítě pečovala půl roku, ovšem v zákoně
>jsem se dočetla něco jiného...tak kde je pravda...to
>by mě docela zajímalo:))
>
>
>Kdykoliv se ptáte na cokoliv na OSSZ tak po nich máte chtít č. zákona a §, podle kterého vám odpovídají. Jinak bez toho odpověď je stejně tak nevěrohodná, jako některé odpovědi tady.
Zákon o důchodovém pojištění § 108
(1) Ministerstvo práce a sociálních věcí stanoví vyhláškou,
okruh dob, které se též započítávají do potřebné doby péče o dítě pro splnění podmínky výchovy dítěte pro nárok na starobní důchod, a kdy se tato podmínka považuje rovněž za splněnou.
Vyhláška 285/1995
§ 4 Výchova dítěte
(2) Podmínka výchovy dítěte pro nárok ženy na starobní důchod (§ 32 odst. 4 zákona) se považuje za splněnou též, pečovala-li žena o nezletilé dítě
a) od jeho narození do jeho úmrtí, pokud dítě zemřelo po dosažení šesti měsíců věku, nebo
b) aspoň poslední tři roky před dosažením věku potřebného podle zákona pro vznik nároku na starobní důchod
Tedy pokud toto všechno platí, ale nenašla jsem že by ne.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
2. 12. 2009 11:34
Dobrý den, mám dotaz, naší zaměstnankyni se blíží odchod do důchodu a ptala se mě, jak je to s počtem dětí, které vychovala. Paní porodila 3 děti, ale jedno v 1,5 zemřelo. Nedokázala jsem jí odpovědět na to, zda se i toto dítě u ní započítává. Děkuji za odpovědi.