Re: st. důchodci od 1.1.2010
bohužel "atd" už pak nepůjde, můžete od 1.1.2010 uzavřít buďto PP na dobu neurčitou nebo na dobu určitou (ne více jak 2 roky), takže uzavřete od 1.1.2010 a na dobu určitou může být u Vás zaměstnán maximálně do 31.12.2012. Poté s ním uzavřete PP na dobu neurčitou nebo jej nebudete 1/2 roku zaměstnávat a po tomto půl roce jej pak zase můžete zaměstnat na dobu určitou (max 2 roky).... Snad je to trochu srozumitelné
Jé, fakt jsem se uklepla, samozřejmě mělo být max 31.12.2011. :-) Vlastně od 1.1.2010 se bude chovat "starobní důchodce" jako klasický zaměstnanec - při skončení PP mu odevzdáte zápočtový list a také se mu musí vystavit ELDP.
Jasně, tak jsem pochopila :o)
Akorát jsem nevěděla, že SD se také vystavuje ELDP... A já si myslela, že se ELDP dělá jen kvůli výplatě důchodu a když už důchodkyně je, tak ho potřebovat nebude... No každopádně jsem zas o něco chytřejší... A ELDP budu vystavovat až od 1.1.2010? Pro letošek ho dělat nemusím?
od příštího roku by snad měla být změna také v tom, že SD, kteří budou pracovat, se musí také vystavovat ELDP, neboť oni si mohou po určitých odpracovaných dnech (to je dané zákonem), si mohou dát přepočítat důchod (takže jim bude navýšen)
takže oni budou pracovat, brát důchod a zároveň si důchod i budou prací navyšovat a na ÚP budou nezaměstnaní
jo, a ještě jedna věc - to, co jsem psala se vztahuje k § 39 ZP (tzn. na dobu určitou při pracovním poměru) - všimla jsem si, že máte u dotazu napsáno DPČ, takže u Vás to bude od 1.1.2010 pořád stejné - herdek dneska mi to špatně čte, přečetla jsem si, že máte uzavřenu smlouvu na dobu určitou... omlouvám se :-))
Aha, tak já si to ještě zrekapituluji... SD na DPČ již nemusí mít smlouvu na dobu určitou (dosud museli mít max. na jeden rok), může mít na dobu neurčitou. A pokud budu chtít smluvu neustále prodlužovat dodatky, tak můžu ať je to na 1 či 2 roky?
A ELDP vystavuji také každý rok, ale za období až od 1.1.2010 ať je to na dobu určitou nebo neurčitou..
Omlouvám se za natvrdlost :o)
paní Andulo, já jsem Vás v příspěvku popletla, odepisovala jsem na pracovní poměr na dobu určitou - nevšimla jsem si, že jsem napsala DPČ. U Vás je od 1.1.2010 vše stejné, nic se nemění. takže si smlouvy můžete prodlužovat jak budete chtít :-)
co se týká vystavování ELDP, tak to se musí i když je důchodce na DPČ nebo na PP - jelikož jsou zam-telé povinni vést ELDP pro všechny pojištěnce
ano, u starobních důchodů se doteď ELDP nevystavovali - od 1.1.2010 je povinnost je vystavit, takže je o.k., že jste je doposud nevystavovala :-) Platí i pro DPČ, protože z toho se odvádí jak ZP, tak SP a od 1.1.2010 se musí vést pro všechny pojištěnce, tedy i pro všechny poživatele SD
DÍKY
>>>>>>Takže dám smlouvu na dobu neurčitou (jedná se o
>>>>>>uklízečku, kterou potřebujeme stále) a tím to hasne?
>>>>>
>>>>>Jestliže máte DPČ tak těch se přece omezení na dobu 2
>>>>>let netýká a je jedno zda je to star. důchodce nebo
>>>>>není. ZP § 39 mluví jen o pracovním poměru na dobu
>>>>>určitou, ale DPČ je dle § 75
>>>>
>>>>Aha, tak já si to ještě zrekapituluji... SD na DPČ
>>>>již
>>>>nemusí mít smlouvu na dobu určitou (dosud museli mít
>>>>max. na jeden rok), může mít na dobu neurčitou. A
>>>>pokud
>>>>budu chtít smluvu neustále prodlužovat dodatky, tak
>>>>můžu ať je to na 1 či 2 roky?
>>>>A ELDP vystavuji také každý rok, ale za období až od
>>>>1.1.2010 ať je to na dobu určitou nebo neurčitou..
>>>>
>>>>Omlouvám se za natvrdlost :o)
>>>
>>>paní Andulo, já jsem Vás v příspěvku popletla,
>>>odepisovala jsem na pracovní poměr na dobu určitou -
>>>nevšimla
>>>jsem si, že jsem napsala DPČ. U Vás je od 1.1.2010
>>>vše
>>>stejné, nic se nemění. takže si smlouvy můžete
>>>prodlužovat jak budete chtít :-)
>>>co se týká vystavování ELDP, tak to se musí i když je
>>>důchodce na DPČ nebo na PP - jelikož jsou zam-telé
>>>povinni vést ELDP pro všechny pojištěnce
>>
>>Jen k tomu ELDP... Vystavuji ař za rok 2010? Dosud
>>jsem nevystavovala, je to ok? Z odpovědi xy5 jsem
>>pochopila, že je to tak.... Pochopitelně mluvím stále
>>o SD s
>>DPČ.
>
>ano, u starobních důchodů se doteď ELDP nevystavovali
>- od 1.1.2010 je povinnost je vystavit, takže je o.k.,
>že jste je doposud nevystavovala :-) Platí i pro DPČ,
>protože z toho se odvádí jak ZP, tak SP a od 1.1.2010
>se musí vést pro všechny pojištěnce, tedy i pro
>všechny poživatele SD
>>rozumím tomu dobře, že když mám st. důchodkyni na DPČ
>>zaměstnanou na dobu určitou (dodatkem) do 31.12.2009.
>>Mohu od 1.1.2010 sjednat opět dodatkem dobu určitou
>>do
>>31.12.2011, pak znova od 1.1.2012 do 31.12.2013
>>atd...?
>jistě, klidně prodlužujte DPČ jak chcete.Nikdo Vám nemůže nařídit, že s ní musíte uzavřít PP, jak psáno dále.
>bohužel "atd" už pak nepůjde, můžete od 1.1.2010
>uzavřít buďto PP na dobu neurčitou nebo na dobu určitou (ne
>více jak 2 roky), takže uzavřete od 1.1.2010 a na dobu
>určitou může být u Vás zaměstnán maximálně do
>31.12.2012. Poté s ním uzavřete PP na dobu neurčitou nebo jej
>nebudete 1/2 roku zaměstnávat a po tomto půl roce jej
>pak zase můžete zaměstnat na dobu určitou (max 2
>roky).... Snad je to trochu srozumitelné
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
2. 12. 2009 12:05
rozumím tomu dobře, že když mám st. důchodkyni na DPČ zaměstnanou na dobu určitou (dodatkem) do 31.12.2009. Mohu od 1.1.2010 sjednat opět dodatkem dobu určitou do 31.12.2011, pak znova od 1.1.2012 do 31.12.2013 atd...?