Re: Elektronická komunikace s Fú
Co máte na mysli souhrnným hlášením ? Pokud Vyúčtování daně ze ZČ za rok 2009, pak to se podává povinně až od 2011 v elektronické formě a u FO jen, sráží-li zálohu či daň alespoň 10 nerezidentům. Pokud jste měla na mysli něco jiného, beru zpět :)
Na příslušný FÚ dodáte (pošlete) plnou moc k zastupování příslušného podnikatele v předávání souhrn. hlášení elektronicky, pak můžete podávat přes EPO (Portál daňové správy), nikde se už neregistrujete, jen buď ručně vyplníte vše přímo v EPO nebo pokud to váš program umí, tak načtete do EPO a nemusíte ručně vyplňovat.
Pak se jen při odeslání písemnosti podepíše vaším el.podpisem a je to.
Bacha, pokud nejste daň.poradce, tak na jednom FÚ můžete zastupovat jen jednoho podnikatele.
Z mojí zkušenosti některé FÚ tiše trpí (nebo si spíš nevšimnou) že podáte za víc subjektů (ale asi to nesmí být u stejného správce/správkyně) - ale každopádně to není OK.
Bylo mi řečeno, že když na to přijdou, bude muset podnikatel do protokolu prohlásit, že to co bylo za něj podané (a nemělo být) s mojim el.podpisem je dobře a že to tak chce nechat (samozřejmě se trochu jinak vyjádřit - úředně).
Správně by každý další (za koho už nemůžete vy legálně podávat se svým el.podpisem) měl mít zřízený svůj el.podpis, uložit ho u vás v PC a vy pak posíláte s jeho el.podpisem (jako že jste on).
Nebo s jeho el.podpisem podávat z jeho PC kde má podpis uložený.
Nebo by si pořídil datovou schránku a přes ní by se podávalo jeho jménem.
Ale někde jsem slyšela, že se připravuje zrušení tohohle pitomého zákazu podávání za víc subjektů pro ty co nejsou daňoví poradci. Nevím jestli je to pravda, ale bohužel zatím to ještě je tak, jak je uvedeno výše.
Teď jsem se na jiné konferenci dozvěděla, že FÚ Hradec Králové bere el.podání poslaná z jediné datové schránky i za jiné podnikatele a nechce k tomu plné moci a podat prý můžete za kolik podnikatelů chcete. Nejde mi to moc přes rozum, předávám jak jsem slyšela :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
2. 12. 2009 14:14
Dobrý den, mohl by mi někdo poradit, jak postupovat v roce 2010, kdy se na Fú bude podávat souhrnné hlášení pouze v elektronické podobě, co a kde je potřeba zařídit (datová zpráva, elektr.podpis)? Účtuji FO, měsíční plátce, nemá datovou schránku. Mockrát děkuji za odpovědi, jsem z toho zmatená