Re: postoupení pohledávky
Pokud postupujete bezúplatně, pak to není pro vás výhodné (to by jste stále dlužili za váš závazek).
Výhodnější je, pokud pohledávku postoupíte za nominální hodnotu (smlouva o postoupení pohledávky) a zároveň se dohodnete na vzájemném započtení pohledávky za postoupenou pohledávkou a vašim závazkem.
Zaúčtování např.:
1) postoupení pohledávky: 546/311 a 315/646, přitom daňovým nákladem bude částka na účtu 546 jen do výše částky na účtu 646.
2) vzájemný zápočet 321/315.
Pokud by jste postoupili bezúplatně, pak by byla částka na účtu 546 nedaňová v plné výši a jelikož by ani nevznikla pohledávka, pak by nebylo s čím započíst váš závazek.
dělá se to bezúplatně přece proto, protože mi dlužíme postupníkovi.
tím pádem si započtu já pohledávku kterou jsme ji postoupili, a dluh vůči ním, a oni dostanou od té třetí strany peníze a tím si dostanou zaplacenou ten náš závazek ne??
jen jsem se ptala na zaúčtování??
Takže nepostupujete bezúplatně, ale úplatně. Vzniklou pohledávku za postoupenou pohledávkou započtete s vašim závazkem. Tzn., že pouze nebude pohyb finančních prostředků.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
2. 12. 2009 16:03
prosím o radu,
postupujeme naši pohledávku firmě , které dlužíme.
př.
smlouva o postoupení pohledávky bezúplatně
1.jak prosím zaúčtuju
2. daňově nebo nedaňově?
děkuji předem