Re: a opět pravděpodobný výdělek:-)
je to ale pro účely ÚP. Tak to taky není zapotřebí? Ale zaměstnanec to může požadovat jako přílohu zápočťáku, ne? A upřímně jsem se ještě nesetkala s tím,že by někdo,kdo k nám nastupoval to neměl od předchozího zaměstnavatele uvedené. Můžete mi dát odkaz na § ZP?
Pokud zaměstnanec v rozhodném období nepracoval alespoň 21 dnů, používá se místo průměrného výdělku pravděpodobný výdělek. Pravděpodobný výdělek se zjistí z hrubé mzdy, které zaměstnanec dosáhl od počátku rozhodného období, popřípadě z hrubé mzdy, které by zřejmě dosáhl.K uplatnění pravděpodobného výdělku může dojít nejen z důvodu data nástupu do pracovního poměru, ale i z jiných důvodů, např. déletrvající nemoci, neplaceného či studijního volna aj. Je důležité si uvědomit, že se pro výpočet průměrného výdělku používá bezprostředně předchozí čtvrtletí.
Průměrný výdělek se zjišťuje jako průměrný hodinový výdělek. Pokud je nutné pro pracovně právní účely použít průměrný měsíční výdělek, je stanoven jednotný přepočtový koeficient a není možné jej počítat jiným způsobem. Koeficient se stanovuje jako univerzální (pro všechny roky), není nutné jej měnit. Vychází se z zoho, že průměrný rok má 365,25 dne. Průměrný hodinový výdělek (PHV) se vynásobí týdenní pracovní dobou zaměstnance a dílčím koeficientem 4,348, který vyjadřuje průměrný počet týdnů připadajících na 1 měsíc v průměrném roce (365,25:12:7).
Vzorec pro výpočet průměrného měsíčního výdělku (PMV) je tedy následující:
PMV = PHV x (TPD x 4,348)
TPD = stanovená týdenní pracovní doba kratší týdenní pracovní doba zaměstnance
Je-li průměrný výdělek nižší než minimální průměrný výdělek vycházející z minimálního mzdového tarifu, na který by zaměstnanci vznikl nárok, je třeba zaměstnanci poskytnout doplatek do minimálního průměrného výdělku.
Údaj o průměrném měsíčním čistém výdělku se vydává v odděleném potvrzení pouze na žádost zaměstnance při skončení pracovněprávního vztahu.
jo tiskopis mají, ale prosím, existuje nějaký §, kde je výslovně stanoveno, že výdělky nemusí být v zápočťáku. Zaměstnanec to totiž bude chtít zdůvodnit proč to tam nemá, tak ať ho můžu někam odkázat. Ale stejně, kdybyste mi někdo nastínil, jak počítáte pravd.vydělek u Vás ve firmě, když někdo nastoupí a skončí tak jako můj případ, byla bych Vám za to moc vděčná. Vím,že jsem otrava, ale fakt by mi to moc pomohlo. Díky předem
xy5 mrkněte na výpočet
>>Už jsem fórum ohledně pravd.výdělku pročítala víc jak
>>3 měsíce pozpátku,ale asi jsem totálně blbá. Mám
>>zaměstnance, který nastoupil 10.11. a skončil k
>>30.11.
>>Odpracoval jen 10 dnů,pak neomluvená absence.Použiji
>>tedy
>>pravděpodobný výdělek.Můžete mi někdo poradit jaký
>>postup mám zvolit?Nikoho,co koná podobnou práci
>>nemám.
>>Mám jednu úvahu,že spočtu kolik by si vydělal do
>>konce
>>4.Q a podělím počtem hodin,které by měl od
>>15.11.-31.12. oddělat?Nebo použiji nějaký
>>koeficient?Ale nástup má
>>od půlky měsíce,tak nevím.Musím vystavit zápočťák,
>>tak
>>prosím poraďte co nejdřív a dejte návrhy, jsem fakt
>>zoufalá:-(((
>4,348/prům. počet týdnů/*40/týdenní prac.
>doba=173,92/prům. hr. mzda za den*10/odpracované dny/*1,34 Po
>odečtu daně a odpočitatelných položek SP,ZP
>získáte prům. měsíční výdělek
No snad už poslední dotaz a nebudu Vás mou "demencí" již nadále otravovat: takže toto je už výpočet i pro pravděpodobný a ne jen průměrný výdělek? A na 1,34 jste přišla, prosím, jak? Děkuji za trpělivost,jste moc ochotná a za to mé velké díííííky
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 12. 2009 16:53
Už jsem fórum ohledně pravd.výdělku pročítala víc jak 3 měsíce pozpátku,ale asi jsem totálně blbá. Mám zaměstnance, který nastoupil 10.11. a skončil k 30.11. Odpracoval jen 10 dnů,pak neomluvená absence.Použiji tedy pravděpodobný výdělek.Můžete mi někdo poradit jaký postup mám zvolit?Nikoho,co koná podobnou práci nemám. Mám jednu úvahu,že spočtu kolik by si vydělal do konce 4.Q a podělím počtem hodin,které by měl od 15.11.-31.12. oddělat?Nebo použiji nějaký koeficient?Ale nástup má od půlky měsíce,tak nevím.Musím vystavit zápočťák, tak prosím poraďte co nejdřív a dejte návrhy, jsem fakt zoufalá:-(((