Nemocenská - ÚP po ŽL (těhotná)

• (neregistrovaný)

3. 12. 2009 9:16

Dobrý den, moc prosím o radu, pracovala jsem 7 měsíců na ŽL a řádně platila odvody, živnost jsem ukončila, zaregistrovala se na ÚP a za měsíc zjistila, že jsem těhotná. Ráda bych pracovala, ale hrozí mi rizikové těhotenství, tak jsem volala na sociálku, abych se informovala na případnou výši nemocenských dávek, ale řekli mi, že na pracáku nemám na nemocenské nárok. Prosím poraďte mi, pokud bych mohla pracovat, bude se mi mateřská vypočítávat z posledího čtvrtletí nebo je tam lhůta, po kterou musím být zaměstnaná; a v případě, že nebudu schopná pracovat a lékař vystaví neschopenku, opravdu nebudu dostávat žádné dávky, i když jsem předtím pracovala? Díky!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 12. 2009 9:20

mae (neregistrovaný)

Re: nemocenská - ÚP po ŽL (těhotná)
      Vidím, že Vám nikdo neodpovídá. Chtělo by to trochu více informací. Co jste dělala před těmi 7 měsíci na ŽL?
      Ochraná lhůta pro peněžitou pomoc v mateřství je 180 dnů, to Vám pravděpodobně nevyjde (nevím, na kdy máte termín pravděpodobného porodu).
      Další podmínkou je splnění 270 kal. dnů pojištění v posledních 2 letech.

• 4. 12. 2009 9:33

adla (neregistrovaný)

8/2007 – 12/2008 - notářský koncipient
      ÚP
      4/2009 - 10/2009 - ŽL T-Mobile

datum porodu pravděpodobně konec července.

Moc Vám děkuju!

• 4. 12. 2009 13:35

mae (neregistrovaný)

Zkuste se poradit na OSSZ. Podmínku 270 pojištěných dnů v posledních 2 letech splníte, ale ta ochranná lhůta vám nevyjde.
      Bylo by dobré, kdybyste mohla ještě nějakou dobu být zaměstnaná. Peněžitá pomoc v mateřství by se vám počítala z příjmu u nového zaměstnavatele.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).