Re:Stravenky-daňová uznatelnost
Může prosím někdo odborně zdatný vysvětlit polopaticky,jak je to s daňovou uznatelností stravenek?
Nedávno zde bylo uváděno, že stravenky může dostat každý zaměstnanec bez ohledu na délku odp.doby atd., ale podmínky daňové uznatelnosti že omezují vydávání a je nutno systém konkretizovat ve směrnici.
Je možné, aby zaměstnavatel z těchto hledisek vydal všem zaměsnancům stravenky na měsíc bez ohledu na to, kolik směn odpracují a pak teprveřešil, co bude či nebude daňově uznatelné? Zajímá mne to a myslím i ostatním to osvětlí problém.
Myslím, že se to tak v praxi i běžně dělá. V lednu vydám 20 stravenek, protože leden má 20 pracovních dnů. 1. února mistr nebo kdokoliv pověřený, zpravidla ten, kdo připravuje docházku pro mzdovou, spočítá, kolik měl zaměstnanec dovolené, nemoci a cesťáků a na únor vydá o to méně stravenek. A 1.3. na březen dá místo 23 stravenek méně o únorové absence. Takhle se to hezky hrne před sebou a v okamžiku, kdy končí zaměstnanec pracovní poměr, tak stravenky navíc vrátí nebo se mu dodaní.
>>>.,
>>>>
>>Myslím, že se to tak v praxi i běžně dělá. V lednu
>>vydám 20 stravenek, protože leden má 20 pracovních
>>dnů.
>>1. února mistr nebo kdokoliv pověřený, zpravidla ten,
>>kdo připravuje docházku pro mzdovou, spočítá, kolik
>>měl
>>zaměstnanec dovolené, nemoci a cesťáků a na únor vydá
>>o to méně stravenek. A 1.3. na březen dá místo 23
>>stravenek méně o únorové absence. Takhle se to hezky
>>hrne
>>před sebou a v okamžiku, kdy končí zaměstnanec
>>pracovní poměr, tak stravenky navíc vrátí nebo se mu
>>dodaní.
>
>Lze z toho pro mne laika dovodit, že není nikde zakázáno vydat zaměstnanci stravenky bez ohledu na odpracované nebo neodpracované směny a jediný problém je v daňové uznatelnosti pro zaměstnavatele podle směn? Setkal jsem se s tím u jednoho klienta, který to tak dělá, dá zaměstnancům tolik stravenek, kolik PD, ale už jsem dále nezkoumal, co s tím pak. Zajímá mne to z praktického hlediska a nic o tom nevím, takže budu vděčný za poučení.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
3. 12. 2009 10:24
Dobrý den, má zaměstnanec nárok na stravenku, pokud je doma z důvodu překážek na straně zaměstnavatele?
Děkuji za odpověď