Re: DPH oprava sazby
Pokud je to pro plátce, který měl nárok na odpočet, pak je zbytečné dobropis vystavovat.
Právě o to mi jde. Já vím, že já jsem odvedla víc, než jsem měla.
Jde o to, že plátci, který tuto fakturu s 19 % přijal a uplatnil DPH,
nemusí finanční úřad daňový odpočet uznat. Pak by byl problém, že by mi pravděpodobně dali uhradit způsobenou škodu.
Takže by mě zajímalo jestli to mohu opravit, alespoň v letošním roce. Ale nejsem si jistá, jestli mohu vystavit dobropisy a udělat nové faktury s 9 % DPH.
Nárok na odpočet DPH má, pokud nárok prokazuje DD, plnění použije pro ekonomickou činnost a pokud vznikla povinnost daň odvést (tedy vám odvést - § 72). Pokud jste uplatnili chybnou sazbu daně, to nárok odběratele na odpočet daně není tímto pochybeníám dotčen.
Jiná by byla situace, kdyby se jednalo o plnění pro vás na výstupu osvobozené (nebyla by povinnost daň odvést) nebo by se jednalo o plnění, které by nebylo zdanitelným plněním (např. úrok z prodlení, náhrada škody apod.). Tam by neměl nárok plátce nárok na odpočet, nebo by se jednalo o občana. V takovém případě by jste vystavila dobropis.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
3. 12. 2009 10:51
Dobrý den,
nevíte někdo jak mohu opravit sazbu DPH. Místo 9 % jsem fakturovala s 19 %. Je možno vystavit dobropisy na původní plnění a fakturovat znovu se správnou DPH?
Díky za rady