Re: Paušál auto-nákup konec měsíce-PROSÍ
§ 24/2 zt):
....."za každý CELÝ kalendářní měsíc ve kterém poplatník využíval příslušné silniční motorové vozidlo k dosažení ........ Pro účely tohoto zákona se má za to, že poplatník užívá silniční motorové vozidlo, u kterého uplatňuje paušální výdaj na dopravu, výlučně k dosažení, zajištění nebo udržení zdanitelných příjmů, pokud tak prohlásí, není-li prokázáno jinak."
>>Dobrý den, pročítala jsem si historii, ale nenašla
>>jsem, co potřebuju. Zajímá mě, jak to bude s paušálem
>>na
>>auto, pokud jsme auto koupili ke konci měsíce. Můžem
>>si uplatnit celý paušál 5000 Kč, nebo se musí krátit
>>podle počtu dnů v měsíci a počtu dnů, kdy jsme auto
>>vlastnili? A ještě jsem se chtěla zeptat, jak FÚ
>>pozná, že
>>jsme auto nepoužívali i k soukromým účelům, ale pouze
>>k podnikatelským, když uplatníme paušál a nepovedeme
>>knihu jízd? Auto máme v obchodním majetku, ale je
>>možné, že ho občas budeme muset použít i soukromě. Ale
>>snad
>>ne často. Děkuji.
>
>§ 24/2 zt):
>....."za každý CELÝ kalendářní měsíc ve kterém
>poplatník využíval příslušné silniční motorové vozidlo k
>dosažení ........ Pro účely tohoto zákona se má za to, že
---------------
Připojuji dotaz
Pokud používá krácený odpis 4000Kč, může uplatnit paušál i na ten necelý měsíc (koupě, registrace)? Děkuji.
>poplatník užívá silniční motorové vozidlo, u kterého
>uplatňuje paušální výdaj na dopravu, výlučně k
>dosažení, zajištění nebo udržení zdanitelných příjmů, pokud
>tak prohlásí, není-li prokázáno jinak."
Aha, takže když auto koupil na konci měsíce a i když i ke konci měsíce ho používal pro podnikání, paušál (ani zkrácený) si uplatnit nemůže a nemůže si uplatnit ani skutečné doklady za benzín, pokud má v úmyslu další měsíce používat paušál. Je to tak?
Bohužel, je to tak. Podle stanoviska MF ČR není možné v jednotlivých měsících jednoho zdaňovacího období střídat paušál a prokázané výdaje.
Jestli se tím chcete prokousávat, tak názory KDP a stanoviska MF ČR najdete na str. 59 - 69 zde:
http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xbcr/SID-3EA9846C-620B3F19/cds/KVKDP16092009.pdf
Zápis z 16.9.2009
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
3. 12. 2009 13:51
Dobrý den, pročítala jsem si historii, ale nenašla jsem, co potřebuju. Zajímá mě, jak to bude s paušálem na auto, pokud jsme auto koupili ke konci měsíce. Můžem si uplatnit celý paušál 5000 Kč, nebo se musí krátit podle počtu dnů v měsíci a počtu dnů, kdy jsme auto vlastnili? A ještě jsem se chtěla zeptat, jak FÚ pozná, že jsme auto nepoužívali i k soukromým účelům, ale pouze k podnikatelským, když uplatníme paušál a nepovedeme knihu jízd? Auto máme v obchodním majetku, ale je možné, že ho občas budeme muset použít i soukromě. Ale snad ne často. Děkuji.