Odměna v s.r.o. a užívání auta

• (neregistrovaný)

26. 7. 2011 15:16

Dobrý den. Nedávno jsem založila s kamarádkou s.r.o. a pořídily jsme si každá auto. Jsme obě společnice a jednatelky zároveň. Mám několik dotazů:
    1. v rámci rozvoje firmy jsme se vzdaly odměn za výkon funkce, což jsme uvedly v zakládající valné hromadě - je to v pořádku?
    2. s autem by ale jezdil i můj manžel, který ale nemá k firmě žádný vztah. Jak to lze ošetřit? Je například možné, abych já v rámci svojí odměny (kdybychom si ji nově schválily - může tato být nižší než minimální mzda?) měla auto jako funkční požitek, odváděla z něj 1% z pořizovací ceny a tak jako to mají mnohé firmy udělila se společností souhlas s užíváním i na manžela
    3. pokud by šla výše zmíněná varianta, chci se pozeptat, zdali 1% odvodu je "napořád" nebo odvádím pouze v měsících, kdy bude vozidlo využíváno pro soukromé účely? V ten měsíc bych samozřejmě tudíž 1% neodváděla...

Případně moc prosím o načrtnutí jiného způsobu (mimo zaměstnání manžela ve firmě).

Věřím, že moje dotazy nejsou příliš komplikované a předem děkuji za odpověď

KN

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 7. 2011 6:18

autorka

Dobrý den,

k dotazu ohledně vzdání se odměn v s.r.o. uvedl advokát Pavel Fabian ze společnosti FABIAN & PARTNERS

Předpokládám, že společníci mají na mysli mimořádnou valnou hromadu. V případě, že byla valná hromada řádně svolána, případně se jí účastnilo 100% společníků, je takovéto usnesení valné hromady platné co se týče odměn za výkon funkce jednatele. Společníku náleží podíl ze zisku a nelze se jej předem vzdát, o výplatě podílu ze zisku nicméně rozhodne další valná hromada (po ukončení hospodářského roku), která samozřejmě může rozhodnout (nadpoloviční většinou), že zisk se nevyplácí a že se převádí do dalšího období.

Ohledně automobilu bych doporučila jednodušší cestu. Automobil můžete manželovi pronajmout. Ovšem jedná se o příbuzného, musíte pronajímat za cenu obvyklou. 

Dagmar Kučerová :)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).