Re: práce v sobotu
A co tohle?
§ 118 Mzda za práci v sobotu a v neděli
(1) Za dobu práce v sobotu a v neděli přísluší zaměstnanci dosažená mzda a příplatek nejméně ve výši 10 % průměrného výdělku. Jinou minimální výši a způsob určení příplatku lze sjednat jen v kolektivní smlouvě.
(2) Při výkonu práce v zahraničí může zaměstnavatel poskytovat příplatek podle odstavce 1 místo za práci v sobotu a v neděli, za práci ve dnech, na které podle místních podmínek obvykle připadá nepřetržitý odpočinek v týdnu
Příplatek za práci v sobotu je nejméně 10% a příplatek za přesčas je nejméně 25%. Takže mzda za tu sobotu, pokud je přesčasová, bude: počet hodin práce v sobotu x jeho hodinová mzda + počet hodin pr. v so x 10% z hodinového průměru + počet h pr v so x 25% z hodinového průměru.
Aha, já jsem ten příplatek 25% za sobotu pochopila od ní jako otázku (teď se dívám, že tam fakt otazník není).Takže ano, pokud mají ve firmě určených 25% za sobotu, tak vypočítá 25% z hodinévho průměru. Možná to aťka pochopila jako já a odkazovala na to, že příplatek za sobotu nemusí být 25%, ale "nejméně 10%".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
4. 12. 2009 8:59
Zaměstnanec pracoval v sobotu, má 40 pracovní dobu týdně po-pá, hodinovou mzdu 100,-Kč/hod, příplatek za sobotu je 25% a za přesčas taky 25%
Výpočet mzdy za odpracovanou sobotu bude takto?:
8x100 + 8x100x0,25 + 8x100*0,25 =1 200,- Kč
Děkuji za radu.