Faktura ze zahraničí

• (neregistrovaný)

4. 12. 2009 13:20

Poradí někdo začátečníkovi:
    jsem plátce DPH, vedu DE, chci pořídit zboží z Německa. Byla mi zaslána e-mailem faktura, kterou musím uhradit a poté mi bude zasláno zboží.
    1) Jak mám prosím dále postupovat (doplnění údajů, přepočet měny, když fa je v EUR, apod.) a v jakých termínech?
    2) Když fa nepřijde do konce roku (mám pouze tu z e-mailu), ale byla řádně zaplacena a zboží převezmu, doplním údaje do DE, a to do 15 dnů od pořízení zboží a co s fa, která dojde např. v lednu, tu přiložím?
    3) DPH činí cca 30 tis. Kč, do evidence výdajů zaeviduji celou částku vč. DPH, DPH se tady nenárokuje. Jak mohu požádat o jeho vrácení německou stranu a kde se žádá?
    Děkuji mnohokrát!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 12. 2009 13:51

Bětka* (neregistrovaný)

Re: Faktura ze zahraničí
      Udělala bych to následovně:1.Doklad se stává daňovým dnem doplnění údajů, použijete kurz toho dne a s tímto datem by Vám to mělo jít do DPH. Nerozumím bodu 3.Podle mne uvedete DPH do řádku 3 nebo 4 a dále do řádku 44 nebo 45.Nevím proč si jej chcete nárokovat u německé strany?
      Pokud Vám fa. nepříjde do konce roku a vy budete mít jak zboží, tak úhradu, která je pro Vás výdajem, tak bych pouze přiložila.DE je o pohybu peněz.

• 4. 12. 2009 13:59

pv (neregistrovaný)

Musím čekat na fakturu poštou nebo mohu použít tu z e-mailu? Mám totiž dojem, že jde o zálohovou (nemohu bohužel ověřit, nemám teď k e-mailu přístup), v tom případě bych musela mít daňový doklad, že? Jde o mou první fakturu ze zahraničí, tak se raději ptám. DPH tedy uplatním, jako u každého jiného výdaje v ČR, tzn. do DE dám základ daně, DPH a celkovou částku a DPH?
      Děkuji mnohokrát za odpověď!

• 4. 12. 2009 20:15

pv (neregistrovaný)

Prosím poradí někdo viz výše - jsem úplný začátečník.
      Navíc z diskuzí nejsem vůbec moudrý - dodavateli jsem prokázal, že jsem plátce DPH. Fakturu zaslal jako základ daně, jejich DPH a celková částka. Provedu přepočet na Kč, dopočítám DPH 19%, přiznám a uplatním na ř. 3 a 44 = daň 0, jak tu někdo radil? A co souhrnné hlášení, to je jen při vývozu? Ještě dodávám, že jde o pořízení materiálu z Německa.
      Děkuji!!!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).