Re: Manko
Nějak jsem se v tom ztratila. Pokud účtujete o pořízení zásob metodou "B", pak účtujete pořízení do nákladů a zároveň jste povinni vést skladovou evidenci. Porovnáním skladové evidence a účetnictví ale nelze zjistit manko. Manka a přebytky materiálu zjistíte porovnáním inventárního stavu se stavem dle skladové evidence. Zaúčtujete dle sklaové evidence 112/501 a následně manka do normy přitozených úbytků 501/112 a manka nad tuto normu 549/112, přebytky 112/648.
Pokud by manko nad normu přirozených úbytků bylo neúměrné a jednalo by se např. o prodejnu potravin, pak by správce daně toto manko ohl posoudit jako osobní spotřebu a doměřit DPH.
Pokud by jste účtovali způsobem "A", pak by vám účetnictví (účet 112) měl souhlasit na skladovou evidenci. Pokud ne, pak je nutno hledat chybu a to jak v účetnictví, tak ve skladové evidenci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
4. 12. 2009 13:21
Zdravím,
zajímalo by mne zda má uváha ohledně proúčtování manka je správná. Společnost má sklad vedený metodou B.. tedy na vrub nákladů a ke konci období na 112.
Zjistil sem, že skutečný stav materiálu ke konci roku bude
nižžší o cca. 200.000,- Kč než stav v účetnictví.
Takže:
1. 200.000,- Kč proúčtuji do nedaňových nákladů proti daňovým nákladům - např. 548.900/501
- jedná se tedy o snížení nákladů tedy o zvýšení základu DPPO
2. o 200.000,- Kč se mi sníží stav skladu (podrozvahové evidence) a pak tedy ke konci roku půjde z účtu 501 o 200.000,- Kč méně
(přeúčtování na konci roku 112/501 o 200.000,- Kč méně)
- to by se jednalo tedy o snížení odpočtu nákladů takže o snížení DPPO proti původním hodnotám
= na DPPO žádný vliv + klesnou aktiva (klesne cena sklad.zásob)
Je má úvaha správná, nebo někdě něco pomíjím? V tomto případě by se o tom neměl zajímat ani finanční úřad či jiné instituce, když
vezmeme, že se to prostě ztratilo a náhradu na nikom nežádáme.
JE TO TAK, NEBO NA TOM JE NĚCO VÍC?
Děkuji za Váš názor.