Manko

• (neregistrovaný)

4. 12. 2009 13:21

Zdravím,

zajímalo by mne zda má uváha ohledně proúčtování manka je správná. Společnost má sklad vedený metodou B.. tedy na vrub nákladů a ke konci období na 112.

Zjistil sem, že skutečný stav materiálu ke konci roku bude
    nižžší o cca. 200.000,- Kč než stav v účetnictví.

Takže:
    1. 200.000,- Kč proúčtuji do nedaňových nákladů proti daňovým nákladům - např. 548.900/501
    - jedná se tedy o snížení nákladů tedy o zvýšení základu DPPO
    2. o 200.000,- Kč se mi sníží stav skladu (podrozvahové evidence) a pak tedy ke konci roku půjde z účtu 501 o 200.000,- Kč méně
    (přeúčtování na konci roku 112/501 o 200.000,- Kč méně)
    - to by se jednalo tedy o snížení odpočtu nákladů takže o snížení DPPO proti původním hodnotám
    = na DPPO žádný vliv + klesnou aktiva (klesne cena sklad.zásob)

Je má úvaha správná, nebo někdě něco pomíjím? V tomto případě by se o tom neměl zajímat ani finanční úřad či jiné instituce, když
    vezmeme, že se to prostě ztratilo a náhradu na nikom nežádáme.

JE TO TAK, NEBO NA TOM JE NĚCO VÍC?

Děkuji za Váš názor.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 12. 2009 14:52

annonym (neregistrovaný)

Re: Manko
      Nějak jsem se v tom ztratila. Pokud účtujete o pořízení zásob metodou "B", pak účtujete pořízení do nákladů a zároveň jste povinni vést skladovou evidenci. Porovnáním skladové evidence a účetnictví ale nelze zjistit manko. Manka a přebytky materiálu zjistíte porovnáním inventárního stavu se stavem dle skladové evidence. Zaúčtujete dle sklaové evidence 112/501 a následně manka do normy přitozených úbytků 501/112 a manka nad tuto normu 549/112, přebytky 112/648.
      Pokud by manko nad normu přirozených úbytků bylo neúměrné a jednalo by se např. o prodejnu potravin, pak by správce daně toto manko ohl posoudit jako osobní spotřebu a doměřit DPH.

Pokud by jste účtovali způsobem "A", pak by vám účetnictví (účet 112) měl souhlasit na skladovou evidenci. Pokud ne, pak je nutno hledat chybu a to jak v účetnictví, tak ve skladové evidenci.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).