Prosba-neziskovky-mimi

• (neregistrovaný)

4. 12. 2009 14:06

Prosím.Začínám účtovat neziskovku,občanské sdružení.Nastudovala jsem si dle Vaší rady potřebné par. v příjmovce, podívala se na další stránky na netu.Tam dokonce někteří nepodávají DP, protože mají odečet 300000Kč.Dle mého se DP musí podávat.Dotace na mzdy je příjem a mzdy jsou výdajem?Dary /u právníků jsem nenašla d. do 500 Kč/jsou vždy příjem a věci, na které byl dar darován jsou výdajem?Účtuji s.r.o., a tak v tom mám trochu zmatek.Je vůbec možné, aby neziskovka hospodařila se ztrátou?Dívala jsemse na literaturu, ale tu dle Vaší rady jsem nenašla.
    Moc děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 12. 2009 12:32

MiMi (neregistrovaný)

Re: prosba-neziskovky-mimi
      Jasně, pokud musí OS použít odpočet 300tis.,tak je jasné, že podat DP nemusí. Jiná věc je, že daň neplatí... A dokonce mám dojem,že když obdrží OS dotaci (jedno od koho), tak by DP měla podat! Dotace je příjem osvobozený od daně. A protože i pro poskytovatele dotace většinou musíte udělat řádné vyúčtování dotace, tak je jasné, že oproti tomu máte náklady (mzdy či náklady na jiný účel dotace), dost často to bývá právě účelová dotace a smíte ji využít jen na něco.No a tyto náklady jsou pak vyloučeny ze základu daně... Měly by se minimálně rovnat dotaci, případně být vyšší... Dary můžete dostávat v jakékoliv výši, ale pochopitelně druhé straně (dárci) musí výše odpovídat dle zákona, aby si ho směl uplatnit v přiznání (1000Kč za rok).
      Hosp.výsledek může být ztráta, pokud ji pochopitelně máte krytou pokladnou :-) z dřívějších let, ale daňová ztráta ne, tam vám vyjde 0,-Kč.!!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).