Volno nebo výpověď?

• (neregistrovaný)

5. 12. 2009 8:48

Jak se prosím zachovat v situaci,kdy po mně zaměstnavatel chce abych si vzala neplacené volno (jedná se o jeden týden v prosinci a jeden týden v lednu),jinak mi hrozí okamžitou výpovědí.Pokud nepodepíši ani výpověď dohodou,bude mi v práci dělat peklo a prý skončím s § 53.Práce se zde velmi těžko hledá a přijít o ni nechci.Vím,že je to ze strany zaměstnavatele nezákonné jednání.Jen by mně zajímalo,zda se můžu na někoho obrátit pro pomoc,nebo to lze řešit jinak.Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 12. 2009 9:28

ilča (neregistrovaný)

Re: Volno nebo výpověď?
      A za co Vám hrozí okamžitou výpovědí, porušila jste smlouvu?
      A § 53 se ohání proč, jede asi ve starém znění
      § 53 řeší toto:Zaměstnavatel nesmí dát zaměstnanci výpověď v ochranné době
      Pokud Vám hrozí výpovědí dohodou, nezná ZP.
      Výpověd' dohodou neexistuje.
      Je bud' dohoda §49, nebo výpověd' daná zaměstnancem, zaměstnavatelem.
      Zřejmě se Vás snaží zbavit bez odstupného, pokud Vám dá výpověd'§52
      běží 2 výpovědní lhůta a 3 měs. odstupné.
      Lze se obrátit na Inspektorát práce.
      A určitě se tady ozvou zkušenější a rozeberou to více.

• 5. 12. 2009 9:36

anonymous

Ono asi není moc co rozebírat. Zaměstnavatel sice jede ve starých paragrafech, ale pokud začne někomu dělat peklo, tak z toho není úniku a člověk stejně odejde.

• 5. 12. 2009 10:24

pája

Zásadní pro řešení Vašeho problému, je Váš zájem zůstat zaměstnaná nebo ne. Pokud ano, tak asi pomůžete zam-teli tím, že dva týdny budete doma bez mzdy, ale nepřijdete o práci, protože on má asi problémy finanční.
      Pokud chcete,aby se choval v souladu se zákonem, můžete si stěžovat na OIP, ale musíte dokázat to, co tvrdíte, čili svědky, písemně a pod., což momentálně bud asi problém a v podstatě nic nedocílíte, bude po Vás šlapat a hledat mouchy, psát upozornění atd.
      Je to pochopitelně nezákonné takto jednat se zm-ci, ale bohužel nese to doba.
      V podstatě Výám nikdo nepomůže, musíte se rozhodnout sama, záleží jak s ním vycházíte a co lze asi očekávat.

• 5. 12. 2009 21:40

beta (neregistrovaný)

... nelze než souhlasit s pájou a anymousem ... a jak bylo řečeno, zákony se ohánět můžete, OIP také, ale pak je téměř jisté, že o místo pravděpodobně "přijdete" a těžko se budete soudit ohledně neplatnosti výpovědi, i když znám i takové, kteří se soudí, ale chce to odvahu, právníka, trpělivost, peníze ...

• 7. 12. 2009 15:47

HeLena2 (neregistrovaný)

taky může jen vyhrožovat výpovědí, protože nechce platit co má.
      Stačí nahrát na telefon jeho odpovědi - nechte si zopakovat, co vám nabízí. Pokud nemá zaměstnavatel práci, může ji nemít i v novém roce, tudíž se výpovědi stejně nevyhnete, navíc chudší o 14 denní plat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).