Prodej drobného majetku a DPH

• (neregistrovaný)

5. 12. 2009 22:13

Dobrý den,

máme dvě firmy, jednu bychom ale chtěli prodat a chtěli bychom, aby nám zůstali počítač a mobilní telefon pro potřeby té druhé - máme pro to pouze jednu kancelář. Jsme plátci DPH a počítač a telefon jsme koupili letos v září v celkové hodnotě asi za 28.000,- Kč vč. DPH a toto DPH jsme uplatnili v prodávané firmě.

Nevím, jestli už tu neplácám blbosti, ale šlo by to udělat třeba tak, že je prodáme na fakturu do té druhé firmy? A jak to bude prodejní cenou a s DPH? Je to tak, že by měla prodávající firma přiznat DPH a může si pak kupující firma toto DPH uplatnit do výdajů?

Moc děkuji za radu, nějak jsem se v tom zamotala... Míša.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 12. 2009 8:36

ma (neregistrovaný)

Re: Prodej drobného majetku a DPH
      Pokud druhá firma není plátce DPH, uplatní si celkovou cenu do výdajů (nákladů). Pokud je plátcem DPH uplatní si nárok na odpočet.

• 6. 12. 2009 9:00

annonym (neregistrovaný)

Dotaz jsem pochopila takto:
      Máte 2 firmy A a B. Firma B bude fungovat i nadále a firmu A chcete prodat, ale v majetku máte DDHM (telefon a počítač). Před prodejem firmy A prodáte firmě B telefon a počítač a samozřejmě odvedete DPH na výstupu. Pak lze prodat firmu A. Firma B, pokud je plátce, tak si DPH uplatní.

• 7. 12. 2009 23:51

misulak (neregistrovaný)

Aha, moc děkuji za radu - takhle jsem si to myslela, ale nebyla jsem si moc jistá, tak jsem se raději ptala zkušenějších...

Ještě jedna otázka - když to bylo pořízeno teprve nedávno, letos v září, a bylo to dáno přímo do nákladů, protože to nepřesáhlo 40.000,-, jakou cenu bychom měli při fakturování použít? Můžeme tu, za kterou se to v tom září nakoupilo?

A ještě - plátci DPH jsou obě firmičky...

Mooooc děkuji a přeji hezký zbytek dne, Míša.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).