Re: Prodej drobného majetku a DPH
Dotaz jsem pochopila takto:
Máte 2 firmy A a B. Firma B bude fungovat i nadále a firmu A chcete prodat, ale v majetku máte DDHM (telefon a počítač). Před prodejem firmy A prodáte firmě B telefon a počítač a samozřejmě odvedete DPH na výstupu. Pak lze prodat firmu A. Firma B, pokud je plátce, tak si DPH uplatní.
Re: Prodej drobného majetku a DPH
Aha, moc děkuji za radu - takhle jsem si to myslela, ale nebyla jsem si moc jistá, tak jsem se raději ptala zkušenějších...
Ještě jedna otázka - když to bylo pořízeno teprve nedávno, letos v září, a bylo to dáno přímo do nákladů, protože to nepřesáhlo 40.000,-, jakou cenu bychom měli při fakturování použít? Můžeme tu, za kterou se to v tom září nakoupilo?
A ještě - plátci DPH jsou obě firmičky...
Mooooc děkuji a přeji hezký zbytek dne, Míša.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
5. 12. 2009 22:13
Dobrý den,
máme dvě firmy, jednu bychom ale chtěli prodat a chtěli bychom, aby nám zůstali počítač a mobilní telefon pro potřeby té druhé - máme pro to pouze jednu kancelář. Jsme plátci DPH a počítač a telefon jsme koupili letos v září v celkové hodnotě asi za 28.000,- Kč vč. DPH a toto DPH jsme uplatnili v prodávané firmě.
Nevím, jestli už tu neplácám blbosti, ale šlo by to udělat třeba tak, že je prodáme na fakturu do té druhé firmy? A jak to bude prodejní cenou a s DPH? Je to tak, že by měla prodávající firma přiznat DPH a může si pak kupující firma toto DPH uplatnit do výdajů?
Moc děkuji za radu, nějak jsem se v tom zamotala... Míša.